Veckans djur: bäver
Bävern ingår i den amfibiska däggdjursfamiljen, vad ordet amfibisk betyder kan man fundera på i en sekund eller två och sedan gå vidare med livet. Man behöver inte veta allt hela tiden.
Bäversläktet kan delas in i två arter, den europeiska och den amerikanska. Den europeiska kan bli upp till 75 cm lång, inte helt oväntat ska jänkaren vara värre och kan sträcka sig upp till en meter. Vikten varierar mellan 20 och 30 kg.
Bäverns päls är väldigt tät, det kan finnas upp till 23 000 hårstrån på en kvadratcentimeter hud. En människa ligger helt klart i lä med endast 600. Pälsen gör att bävern inte fryser när den simmar omkring i vatten. För med simhud mellan fingrarna och tårna och med en svansfena som fungerar som ett roder så är bävern anpassad för ett liv i vatten. När bävern simmar så blundar den, det är lite mesigt.
Den bor alltid i närheten av vattendrag eller sjöar, och där byggs det hyddor och dammar. Bävern tycker att det är kul att bygga saker, det är bävern och Martin Timell som gör det.
Enligt källan som används till det här så tror barn att bävrar äter träd. Visst, barn är sällan med i matchen när det gäller det mesta, men här är det lite onödigt att kasta skit på de små glinen. Alla tror väl, oavsett ålder, att bävern käkar träd. Men så är det tydligen inte. Bävern äter örter, vattenväxter och blad. Och när bävern gnager på ett träd som sedan ramlar så är det bara för att få material till dammbyggen och hyddan. När större träd fälls är bävern bara intresserad av grenverket i toppen, ett jävla svinn alltså när resten av trädet inte används. När det handlar om väldigt stora träd så gnager bävern bara litegrann och väntar på att en storm kommer och gör det sista arbetet. Mycket smart av bävern, så långt hade till exempel undertecknad aldrig tänkt.
Djuret blir i genomsnitt 15 år gammalt, det är på gränsen att det hinns med en thinnertrasa och en halv folköl och fumlande och slickande av gomsegel i buskarna utanför luciavakan alltså. Men det bryr sig inte bävern så mycket om. För den värnar om familjen och hanen och honan lever tillsammans hela livet. Ungarna bor hemma i två år, vilket motsvarar ungefär 30 år om man räknar om det till människoår (den uträkningen bör dock ifrågasättas ordentligt). Med tanke på att bävern värnar så starkt om kärnfamiljen så borde den vara kristdemokraternas egna lilla husdjur. Men Göran och hans lärjungar har väl kommit på att det finns en bögbäver någonstans, så då går det ju så klart inte.
Bävern kan ibland misskrediteras genom att det dras paralleller till en kvinnas sköte. Det är inte alls snällt mot bävern. Och väldigt omoget. Sluta med det, ni som håller på.
Det har varit lite oklart om bävern ska bli Veckans djur egentligen eftersom den verkar ha väldigt svårt att motivera sina dammbyggen. Varför? Men det här med att vänta på starka vindar vid trädfällning kompenserar det hela, mycket klokt drag. Så grattis till Veckans djur!
Förmodligen så rankar bävern den här utmärkelsen högre än den lilla slitna plaketten den fick från Ångermanland när den blev landskapsdjur där. Bävern var för snäll för att tacka nej, och vill nog egentligen inte att förknippas Ångermanland överhuvudtaget.
15 kommentarer:
Yes, nytt veckansdjur!
Men som du skrev om att två bäverår skulle motsvara 30 mans/kvinnoår. jag håller med om att det bör ifrågasättas. Jag som tycker om logik tänker ju genast att 15 bäverår borde motsvara cirkus 90 mansår? Alltså går det sex mansår på ett bäverår. 6x2=30? Nja, det är nåt lurt här. Eller är det möjligtvis så att bävrar har en längre livsläng än oss människor. Om 2 år skulle motsvara 30 så borde rimligtvis 15 år motsvara 225 år. Det är inte illa det.
Jag blir inte klok på det här. Men som du skriver. Man behöver inte veta allt hela tiden.
Ha en skön söndag!
Då vet man detta. Tack för upplysningen! Som vanligt underhållande...
Alltså.
Jag har bestämt för mig att du har annat att skriva om.
awzum!
Bävern käkar bark, d v s en del av trädet inte Janne. I regeringen är det väl Maud som lagt beslag på bävern. Hon är en eager beaver tror hon.
Det här inlägget fick mig att tänka på Bröderna Bäver i Fablernas värld, ett animerat barnprogram på 70-talet.De var ett slag Martin Timell i stereo.
Jag spelade ett år i ett lag, som under de åren som alla skulle ha djurnamn, kallade sig för Black Beavers. Möjligen var det också därför vi spelade som ett gäng vaginor.
En fantastisk kategori detta. Du har enligt mitt tycke bara skrapat på ytan här.
Räknar man med storleken på tänderna så känns det ju bara som att storleken mellan en tandpetare och ett träd är helt rimlig.
Jag gillar bävrar. Mer såna.
Maja: Du, jag drog bara till med något. Men dina funderingar stämmer nog.
Anna: Varsågod.
Mona: Käften.
E: Det är nog bra.
Bogey: Jag plockade bort infon om barken för att det tydligare skulle framgå att bävern inte äter själva trädet.
Håkan: Vad sa vi om att kalla en fitta för bäver?
Joakim: Låt oss gräva djupare över ett ölkrus nån dag.
Roger: Bävrar är bra.
Det vore lite jobbigt om det vilken dag som helst slogs upp braskande rubriker om att bävrar bara okynnesbygger saker. Och att de inte ens har bygglov. Hoppas detta inte händer.
Alltså, du är bland det roligaste jag har sett på internet. Och det är stora grejer.Internet alltså.
Helt klart min favorit bland Veckans djur hittills.
Jag blir lite mer kär i dig för varje inlägg jag läser, din härliga bittra människa!
Fast, då jag tillhör det kvinnliga könet så ska jag väl inte försöka, eftersom jag är en ond varelse och förmodligen har vassa (bäver?)tänder i min vagina.
God natt!
För övrigt skulle jag gärna träffa en bögbäver. Jag tror att de kan vara ett festligt släkte. Lite lagom fjolliga och schlagerälskande föreställer jag mig.
Carin: Det var väldigt snällt skrivet av dig, jag kan vara lite kär i dig också. Och en bögbäver vore oerhört intressant att träffa.
Hon här skrattar. Högt.
Skicka en kommentar