söndag, december 13, 2009

Prime audio soup

Lucia. Nu skulle man stå och må med en folköl i rökrutan utanför en fritidsgård och prata om djupa saker med fjortonåriga tjejer, det vore fan något det. Men vad är en bal på slottet som hon med mössen på julafton sa.

Så dagens middagstips kommer istället. Tuffa killar skriver om mat på söndagar.

Potatis- och purjolökssoppa

Du behöver:
En spis
Potatisar
Olika lökar
Vatten
Buljong
Olika redskap
Tro på dig själv

Gör så här: Gå in på Konsum, det ligger närmare än Ica på vägen hem. Glid omkring planlöst utan att veta vad du ska ha, irritera dig på en gubbe som går in i dig. MEN JÄVLA GUBBJÄVEL, ÄR JAG OSYNLIG ELLER?!! skriker du inombords så att det gör ont i hjärnan, men du är behärskad utåt. Det är du. Kom och tänka på att soppa kanske vore något, potatis- och purjolökssoppa känns gott, det har du inte ätit sedan hemkunskapen på högstadiet.

Ring någon för närmare beskrivning om ingredienser, kanske din mamma. Fråga om det är purjolök som används som bas i potatis- och purjolökssoppa tillsammans med potatis. Få en suck till svar som visar på att hon tänker på när det ungefär kan ha varit som hon tappade sitt barn i golvet. Få sedan förklarat att det inte helt otippat är purjolök, och att buljong är vettigt att ha med.

Fundera ett tag på om buljong verkligen är nödvändigt, om det verkligen gör någon skillnad. Fundera sen på att du aldrig skulle bli uppringd av nån vän som satt med i ett frågesportsprogram eftersom du inte har några specialkunskaper. Att du är högst medioker gör dig lite sorgsen för en sekund men du tar dig snabbt samman och går och letar upp buljongen.

Sen betalar du och går hem. Väljer du att inte betala springer du hem.

Väl hemma börjar du leta efter recept i kokboken, för att få ett hum om mängd och skit. Du hittar inget vettigt, så du använder dig världsvant och modernt av Internet istället. Där finns det. Dock är de flesta avsedda för kärnfamiljskonstellationer om 4 personer. Tänk att det ges ut alldeles för få kokböcker och att du ska skriva en egen för ensamätandes hjältar och börja fundera på olika recept att ha med. Var nöjd när du plitat ner korv med bröd, korv, bröd, banan och kokt ägg på en tankekarta.

Ta sedan och skala potatisarna, ungefär 7 stycken eftersom du inte orkade/klarade räkna om kärnfamiljsreceptet. Skiva sedan potatisarna, tänk att det är som tjocka chips. Lägg sedan skivorna på lämpligt ställe och hugg in på purjolöken. Var först lite osäker på vilken del som ska användas, den gröna eller vita. Men att ringa din mamma igen med dumma frågor känns onödigt, kanske skickar hon över män i vita rockar snart. Chansa på den vita delen. Ta bort det överflödiga skalet och strimla sedan resten.

Att strimla saker är inte så jävla lätt som det ser ut att vara i monsterfilmer, så därför blir det grova strimlor. Men det gör inget, du är duktig ändå. Du är värdefull, ja det är du. Du kan så mycket. Du är en idiot.

Av bara farten slänger du upp en vanlig lök också, spontant och härligt gjort av dig. Modigt. Du skivar löken. Sen bryner du allt du skalat och skivat och strimlat i en gryta, en stor gryta. Tillsätt sedan 1 liter vatten. En liter vatten är en liter vatten, använd två tomma ölburkar som kannor för att få rätt mängd. Två buljongtärningar kastar du i också. Sedan står du och tittar i drygt en kvart på det som kokar och glor förväntansfullt med något odefinierbart i blicken.

När du tröttnat på att vänta tänker du att nu är det fan klart oavsett hur jävla oklart det är. Du har ingen soppslev, men det är ändå bara kärringar som har sådana tänker du och använder en mugg för att få soppan till en tallrik, förslagsvis använder du en djup tallrik.

Servera med ett stort glas mjölk, tänk att mjölk är det bästa som finns.

Ät framför tv:n, svär att skidsporter inte är på riktigt eftersom det inte finns någon boll inblandad. Titta i ren protest på nåt jävla skitprogram på 5:an istället.  

Konstatera att det smakar helt okej, och att det fyller sin funktion, men att det kanske inte duger som musöppnarmiddag.

Så, varsågoda!

Hej då.

 

 

9 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart!

rikard

E sa...

Ser fram emot denna följetång här med. Kanske blir ett veckans recept? The Wayne Way?

Joakim sa...

Att mäta upp en liter vatten med hjälp av tomma två ölburkar är det häftigaste tipset jag hört talas om i matlagningsväg.

sara sa...

hah, så det gick typ bra iaf.

Maja sa...

Musöppnarmiddag... :)

Hela stan luktar choklad och Wayne ger recepttips. Bra avslut på en gammal vecka och bra start på en ny. Like!

emma sa...

gött!

Jess sa...

Hahahahahaha, jag har inte varit här på ett bra tag, men dina inlägg är fan klockrena som alltid.
Ikväll ska denna svenskan laga middag efter ditt recept.
Thanks babe!

Wayne sa...

Rikard: Tack du.

E: Det skulle kunna vara en idé, men det blir jävligt mycket pastarecept i så fall.

Joakim: Det bästa är att det funkar perfekt. På 1 liter.

Sara: Som fan!

Maja: Det är fint att du ser det så du.

Emma: Ja.

Jess: Varsågod.

Patrik sa...

Har inte kommenterat förut, men måste bara säga att detta var det bästa jag läst på evinnerliga tider.