fredag, maj 29, 2009

White disgrace

Jag har varit på promenad jag. I solen. Gick förbi en skolklass vid vattnet. De stod med plastburkar och håglösa blickar och samlade vatten. Och jag mindes hur bedrövligt tråkigt allt sånt där var på högstadiet. Oftast var det regnigt och blåsigt och blöt om fötterna blev man. Och hade man varit klok/töntig nog att sätta på sig gummistövlar så blev de oftast fyllda med barr och andra otäcka kryp som kliade. Och man skulle stå och titta på det uppsamlade bruna vattnet och försöka lokalisera förlista sjömäns sädesceller och andra saker som simmade omkring och man kunde inte bry sig mindre. Och den satte och knubbige biologiläraren med sin odör av sur svett från Skåne yrade massa strunt och man bara hummade lite lätt när hans låga PH-värde till andedräkt höll på att bränna bort ögonbrynen på en för att sedan ställa sig utanför gruppen och maniskt sparka på mossa eller en död mås och längta hem till muggen och ett nytt nummer av Kalle Anka.

Jag och Soda brukade ljuga ihop en massa saker för varandra om den där biologiläraren. Att han kämpade för ett vitt Sydafrika. Och att han brukade marschera iklädd safarihatt och beiga kläder för att ge sitt stöd åt apartheidregimen och att han skrek slagord på afrikaans. Vi hade ingen grund för det där. Ingen alls. Och jag undrar nu hur i helvete två trettonåringar ens kan ha apartheid i sin vokabulär när fotboll och discodans torde vara det viktigaste. Men det kanske var där det byggdes en vettig värdegrund. Eller så var det där som det gick snett. Fan vet.

Sedan vandrade jag vidare och funderade på vad jag vill ha till födelsedagen. Ted Gärdestad ville ha en egen måne han. Det tycker jag var en smula orealistiskt tänkt av Ted. Men så gick det ju som det gjorde också. Kom fram till att jag vill ha en tiger. Det kommer alltid stå överst på önskelistan oavsett vad som händer i livet. Jag och tigern 4-ever. Och så vill jag ha en ek. Ett träd alltså. I dagsläget har jag inte plats för en ek. Men när jag blir vuxen så ska jag ha en stor jävla ek. Vet inte vad jag ska ha eken till men jag inbillar mig att närvaron av en ek är rogivande. Och så vill jag ha en vitlöksmarinerad kyss av den friska viljan.

Skavsår på höger lilltå har jag redan så det behövs inte.

Hej då

2 kommentarer:

wettexvärlden sa...

I väntan på en tiger kan jag skicka lite kattfluff till dig. Det ligger i drivor här. Behövs mer kan jag tom tömma dammsugarpåsen. Eller så kan jag knyta ett fint band runt och skriva ett litet födelsedagsrim på?

Soda sa...

jag tror ändå vi såg någonting som ingen annan såg hos den där lömska nazisten till biologilärare. Vi kanske borde börja gräva i hans förflutna eller varför inte forska i hans dunkla semestervanor, nu när vi är typ vuxna?