söndag, mars 29, 2009

Untitled

Veckans djur: ekorre

Ekorren är ett bra djur. Ett väldigt bra djur till och med. Kritiker menar att det bara är en råttjävel med stor svans som inte förstår något. Den har även anklagats för att vara falsk och opålitlig. Det stämmer givetvis inte och vandrar man genom livet med den inställningen till ekorrens existens så borde man tänka om.

Ekorren finns på väldigt många ställen i världen, en riktig liten globetrotter är vad den är. I Sverige vill den oftast bo i skogsområden och parker. Fjällbjörkskogen flyr den dock som pesten. Det är klokt eftersom fjällbjörk antagligen finns mest i Norrland och det området har ta mig fan aldrig bidragit till något vettigt i det här landet. Sälj skiten till Finland. En ekorre blir ungefär 30 cm lång och väger oftast under ett halvkilo. Den fina svansen hjälper ekorren att hålla balansen och värmer om natten. Det är mycket fint. Att svansen värmer.

Ekorren tycker om att kila omkring på mornar och sent på kvällen. Då samlar den nötter, ollon och bladlöss. Den äter också fågelägg vilket bidrar till en mycket god balans inom fågelvärlden. Det är tack vare ekorren som kråkjävlarna inte sprids mer och mer. Men på grund av det frekventa äggätandet så tillhör fåglar en kategori av djur som ekorren måste akta sig för. Även katter (katter kommer för övrigt aldrig att uppmärksammans som Veckans djur eftersom de är Lucifers hejdukar) och hermeliner hör till ekorrens antagonister.

Ekorren har social funktion. När jag och Apa bodde i Edinburgh kom hon hem en dag och hade en date på gång. Hon hade suttit i parken och tittat på ekorrar när en man som gjorde samma kom fram och tycke uppstod. Det var en fin början tyckte jag. Lite som på film. Samtidigt surade jag lite givetvis eftersom det enda jag träffade på i parken var sprutnarkomaner och transor. Men utan att avslöja för mycket så är det ju alltid bra med nya erfarenheter. By the way så är Apa en väldigt god människa. Hon är en fin vapendragare att ha när det blåser hårt och sådana vänner ska man vårda ömt.

Nåväl, grattis till ekorren för utmärkelsen Veckans djur. Det förtjänar du.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Tyvärr har det under lång tid i Sverige (vej ej hur det ligger till i andra länder?) varit ett underskott av Ekorrar. Det kan man se om man skådar upp mot grantopparna. Där konsekvensen, avsaknaden av Ekorrar blivit till ett överskott av grankottar i toppen på granen. Med följd av att många granar, ruttnar, typ dör uppifrån på grund det. Då granen inte orkar transportera vätska ända upp till alla kottar.

Summa sumarium; så är granen också en STOR vän till den lille Ekorren

sara sa...

i england äter de upp dem istället. ekorrarna alltså.

Wayne sa...

Anonym: Det var ju inte bra. Men att ekorren har ytterligare en vän är väldigt bra.

Sara: Vem äter vem?

sara sa...

jag som försökte vara så tydlig och så blev det så förvirrande.