söndag, mars 22, 2009

The fox in the snow

Veckans djur: Räv

Räven kallas den kortbenta medlemmen i familjen hunddjur. Den bor lite i överallt, som till exempel i Finland och norra Sudan. I Sverige representeras räven av rödräv och fjällräv. Rödräven är inte helt oväntat rödaktig i pälsen. Fjällräven är täckt med fjäll och har mycket korta öron. Räven blir ungefär 75 cm i kroppen och bakdelen pryds med en ståtlig svans. Matchvikten brukar ligga runt 7 kilogram.

När det kommer till fortplantning så parar sig honan ofta med flera olika hannar. (Är det här verkligen relevant fakta? Är det meningen att det indirekt ska dras paralleller till svenska tjejer på charter? Det där blir bara plumpt och sexistiskt. Ändra eller ta bort.)

Räven äter lite olika saker, som möss, harar, fiskar och baljväxter. Den äts själv av vargar, lodjur och kungsörnar. När räven är liten måste den även vara rädd för berguvar. I England tycker borgarna om att jaga räven med hundar i drev. Det kan tyckas vara ett elakt beteende. Och det är det också. Men innan man dömer så måste man ha i åtanke att det faktiskt är en naturlig instinkt hos borgarna att plåga andra för nöjes skull. De förstår inte bättre.

Det finns olika uppfattningar räven.
En dålig är att den är skabbig. Skabbräv har blivit ett vedertaget uttryck och kommentarer som ”Herregud, han var väldigt ofräsch där nere, som en skabbräv... nej, jag vill inte ens prata om det, usch jag ryser. Hur var din helg?” är vanligt förekommande vid kaffeautomaterna på arbetsplatser runt om i landet. Till det positiva hör att räven har rykte om sig att vara mycket listig. När Jeanne d’Arc, den gamla häxan, brändes på bål under 1400-talet hade hon en räv i famnen. För listigheten och frihetens skull, var det sista hon sa innan elden tog över och hon fick annat att tänka på. Men uttalandet lade ändå grund för Frankrikes stormaktstid under flera hundra år framöver.

Grattis räven till utmärkelsen Veckans djur.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg en räv i skogen en gång, den var fin tyckte jag. Men det var nog ingen ömsesidig beundran, för den lämnade mig illa kvickt ensam kvar.

Yvette sa...

Bara för att det är en naturlig instinkt betyder inte det att det är bra! Upp till kamp! Jag ska starta en grupp på facebook!!

Wayne sa...

Eastwater: Men den var nog bara lite blyg skulle jag tro.

Yvette: Bra! Med Facebook har du alla möjligheter i världen att påverka och skapa en förändring. Gör det!