tisdag, februari 23, 2010

Who killed Bambi?

Veckans djur: rådjur

Rådjuret uppfanns av Walt Disney, i den tyska filmen Bambi. Men innan det fanns tidigare versioner som skapades för 10 000 år sedan. Det är ungefär fem stycken jesusar med vår tideräkning.

Rådjuret blir veckans djur av två anledningar:
1, det är ett mycket modernt djur
2, det är just nu ett utsatt djur som behöver stöd.

När man hör ordet rådjur så skulle man kunna tro att det är en riktigt rå sälle som äter stål och skiter kätting och ensam kan mota ryssen i grind. Fast så är det inte, rådjuret är mesigt som fan. Men mycket bra imagearbete av rådjuret där. Ett mansrådjur heter bock, ett kvinnorådjur heter get. Bocken och geten är ungefär lika stora, och där har vi det första tecknet på modernt tänk – jämlikhet. Matchvikten ligger mellan 20 och 30 kilogram. Höjd och längd får man bestämma själv.
Ett rådjursbarn heter kid eller killing och är fortfarande lika stora som barn ska vara, på den fronten har ännu inte rådjursjämställdhetslobbyisterna lyckats. Men det kommer nog.

Rådjuren tillhör hjortdjursfamiljen och gillar att imitera hundskall när de låter. Varför det är så är fortfarande oklart, men en teori kan vara att rådjuren ser upp till hunden Lassie. Lassie är en smart hund tycker rådjuren. Men det är som sagt bara en teori.

De bor lite överallt och trivs gott i såväl lövskog som ljunghed. Rådjuren är därmed inte speciellt trångsynta och negativa utan anpassningsbara och gör det bästa av situationen.

Däremot är rådjuren lite kinkiga när det gäller maten. De far inte fram som några jävla jordfräsar och trycker i sig allt från bark till pappersporr som ligger och skräpar i skogen. Inte som älgarna. Nej, rådjuren betar mycket selektivt och vill helst ha något fiberrikt. Det är det andra tecknet på modernt tänk. Rådjuren har helt gått i bräschen när det gäller nyttig mat. Det är rådjuren och Gunde Svan. Däremot vill inte rådjuren haka på alla biprodukter som har kommit med den nyttiga maten, t.ex. ekoodlat och annat tjafs. För rådjuren tycker att det är skenheligt med bland annat avokados som både är eko- och rättvisemärkta när de först odlats i Mexiko, packats om i Holland och efter det dumpats i Sverige. Då rynkar rådjuren på nosarna.

När det kommer till fortplantning verkar något vara jävligt komplicerat, så vi skippar den delen – men det handlar om nåt som gäller juli-augusti, ägg och fosterutveckling. Dock framgår det klart och tydligt att geten blir könsmogen vid ett års ålder. Men har geten ”en dålig start i livet”, får hon vänta ytterligare ett år. Det är det tredje tecknet på modernt tänk – eftersom det är många som idag får en dålig start i livet. Vad en dålig start i livet i rådjurssammanhang innebär rent konkret är givetvis mycket svårt för en lekman att sätta sig in i, men det kan ju tänkas att det är ungefär som det var för Oliver Twist.

På vintern har rådjuren mycket svårt att fixa fram käk eftersom det kan vara mycket snö. Mängden snö gör att rådjuren söker sig till vägar med plogade vägrenar för att få mat. Och där är det farligt. Det är det fjärde tecknet på modernt tänk från rådjurens sida – att de precis som människorna och bolagen i det här landet saknar lite jävla framförhållning så fort det kommer snö.   

Men nu är rådjuret bara ett litet djur och kan inte lastas för att det inte tänker långsiktigt framåt höstkanten, därför tycker vi synd om rådjuret som svälter och inte får äta fiberrik wieneraladåb som oss andra.

Stå på dig rådis, snart kommer våren och sädesärlorna och videungen slår ut och man får sitta på en bänk utanför närmsta gymnasieskola och lyssna på porlande tonårsfnitter och applådera med en hand.

Grattis till Veckans djur!

8 kommentarer:

Bogey sa...

Bambi är ett kronhjortskid och inte ett rådjurskid. Jag tycker att du har tappat lite i din vetenskapliga noggrannhet.

Roger sa...

Fantastiskt som vanligt. Ända tills jag kom fram till slutet. Båda händerna måste vara med Wayne! Fuska inte! (vill inte tänka på vad det innebär)

Wayne sa...

Bogey: Det beror helt på hur man ser det. Men jag noterar det.

Roger: Tack ska du ha. Och det innebär inget annat att man avnjuter en god kopp kaffe med andra handen.

B sa...

Som vanligt gör du min dag!

Bogey sa...

Den här tyska filmen där Bambi träffar sin far kanske kan underlätta artbestämningen.

http://www.youtube.com/watch?v=G5fjzD-HJqM&feature=related

Ellinore sa...

Jag gillar att få läsa lite veckans djur såhär i tentatider. Bra där, Wayne!

Sara sa...

Underbart skrivet!
Behövde skratta just nu, och det gjorde jag verkligen;)
Tack för ett underbart inlägg:)

Wayne sa...

B: Tack, du är snäll du.

Bogey: Menar du att det ska finnas nån slags symbolik där du är überhjorten? Men det var en fin film. Att du tittar på tyskspråkig barnfilm behöver vi inte analysera idag.

Ellinore: Tack ska du ha. Och lycka till på tentan.

Sara: Varsågod och tack själv.