måndag, juni 21, 2010

Fat children

Jag träffade en yngling förra veckan, en 15-åring. Jag har väldigt lite erfarenhet från att umgås med barn och ungdomar, mitt engagemang i scoutrörelsen är ytterst måttligt och jag har aldrig stått utanför fritidsgårdar med lovord om att det väntar ett modellkontrakt och ett stort glas sprit i skogsdungen bakom bollplanen.

Jag blev lämnad ensam med 15-åringen, som jag misstänker led av någon slags tonårsmässig labilitet. Ena sekunden entusiastisk. Och nästa hade det inte spelat någon större roll om rysken hade kommit och försökt ödelägga världen.

Eftersom jag på pappret är vuxen kände jag ett visst ansvar för att socialisera med 15-åringen. Jag visste bara inte vad jag skulle säga riktigt, så jag hummade ett tag på ett vuxet sätt. Sen frågade jag vad 15-åringen lyssnade på för musik.

– Och svara för fan inte radio, för då lappar jag till dig, lade jag till och hann hetsa upp mig över den kommersiella etern.

Sen var jag tvungen att säga att jag bara skämtade, att det liksom inte skulle lappas till någonting och 15-åringen erkände sen att det förekom viss radiomusik.

Jag gick iväg en stund och fixade med något. När jag kom tillbaka frågade 15-åringen om jag hade några husdjur. Det svarade jag att jag inte hade och undrade hur 15-åringen hade kommit att tänka på husdjur men det kunde den inte svara på.

Har du hund frågade 15-åringen. Nej. Katt? Guldfisk? Nej.

Sen fick jag upplysa 15-åringen om att katt och hund och akvariefisk räknas in väldigt mycket som husdjur.

Det kändes naturligt att fråga om 15-åringen själv hade några husdjur. Men det hade den inte och jag fick en blick som sa något i stil med att jag var helt jävla dum i huvudet som ens kom på att fråga något dylikt.

Det som jag mest lärde mig är att ungdomen idag frekvent använder ord som soft och fett. Ibland kan något vara fett soft också. Något som är fett soft är väldigt bra.

Och det jag skulle komma fram till är att jag idag bjuder på en enkel liten låtlista. Jag är fullt medveten om att det är knappt en handfull som bryr sig och att ni övriga är svin som inte pärlor förtjänar.

Listan är inte så fett, bara lite fett, men den duger gott en anspråkslös måndag.

Hej då.

2 kommentarer:

Lennart Pettersson sa...

Att lägga in Driving away from home på en låtlista inger stor respekt.

Jag respekterar dig, Wayne!

Wayne sa...

Lennart: Det är en väldigt bra låt. Och om du respekterar mig så respekterar jag dig.