söndag, juni 20, 2010

Blowin' in the wind

Att pumpa en cykel. I tio enkla steg.

1, Fundera först ett tag på att rulla iväg cykeleländet till en mack. Tänk sedan på den hemska statistiken – att nittioåtta procent av alla ansiktsskador beror på cykelpumpning vid mack. Människor är nere vid hjulet och rotar, sedan väntar de på att något spännande ska hända. Men det gör det inte, och då går människorna fram till hjulet och lutar sig över det. Och då smäller det. Kabom. Direkt till akuten.

Kom också att tänka på hur det gick den senaste gången du försökte dig på att pumpa vid en mack. Tänk på hur komplicerat allt var. Tänk på glåporden från tonårsgänget med Hubba Bubba, Coca Cola och freestyles med fräck musik som pekade på dig när du inte förstod. När du inte kunde. När dina tummar mitt i handflatorna gjorde avtryck av rabiessmittad taggtråd.

Tänk på skammen du kände när du fick cykla därifrån utan pumpade hjul men ändå försökte spela oberörd. Och tänk på hur ont det gjorde i stjärten när fälgarna stumt slog i marken efter den höga trottoarkanten.

2, Sitt en ganska lång stund och glorifiera, på ett väldigt omotiverat sätt, den tiden då bensinmackar var just bensinmackar. När det luktade petroleum och smuts och fanns det en tillhörande butik såldes det olja och avfettningsmedel och porr. Inte solrosfrön eller matbröd eller Femina.

Och bakom disken stod det en butter farbror med oljigt blåställ och ett sånt där korsliknande verktyg som man skruvar bort däcken med och inte en skelögd tonåring som inte fattar ett skit och bara ägnar sig åt statusuppdateringar på sin iPhone.

3, Bestäm dig för att låna en analog handpump av en man som nästlat sig in i din familj. Nu kan inget explodera, tänker du då med nöjd min.

4, Gå ner till din cykel som förpassats till garaget, mördargaraget med helvetesfläkten vars abnorma kakofoni vill slita sönder dina trumhinnor.

5, Känn värmen i garaget. Tänk på alla som kanske har mördats där nere. Tänk på löpsedlarna – 29-åring med tyska senapsfläckade kalasbyxor hittad ihjälslagen med sin egen handpump.

Känn lukten av din oduschade söndagskropp.

Känn hur du riskerar att drabbas av en whiplashskada om näsan kommer för nära ena armhålan.

Titta dig ängsligt omkring och vandra sakta bort till det mörka hörnet där din cykel står.

6, Stå först med händerna i sidorna och försök liksom stirra ut cykeln, skaffa dig ett psykologiskt övertyg mot detta tvåhjulade vansinne till mekanisk apparat. Sparka sedan lite lätt på ena trampan, du vet inte riktigt varför men du har sett andra vuxna göra så.

Börja snurra hjulen så att ventilerna är närmast golvet.

Böj dig ner, känn hur dina tyska senapsfläckade kalasbyxor stramar åt om ditt liv. Känn redan efter några sekunder hur jävla jobbigt det är att sitta på huk. Känn hur ryggen börja gnälla och hur ditt elitidrottsskadade knä väser om att ett byte av kroppsställning vore på sin plats.

7, Skruva med svettiga och darriga fingrar upp ventilen. Placera pumpen över hålet och börja pumpa.

Känn hur det blåser i ditt por- och skamfyllda ansikte. Börja om igen. Ta nya tag.

Kämpa på.
Kämpa på.

Pumpa utav bara helvete och känn dig lite nöjd. Upptäck sedan att du blåst upp ett dammoln på golvet som påminner om något som hör hemma i Sahara- eller Gobiöknen.

Tänk att det nu bara fattas några små jävla tummetottar till beduiner som kommer ridandes på sina små hästar eller ökenåsnor eller vad nu beduiner färdas på och ska kräva tullavgift.

8, Res på dig, räta ut din arma rygg. Känn på däcken om det finns mer luft nu än när du började ditt projekt. Konstatera att det inte gör det.

9, Föreställ dig att du har en svans. Stoppa den mellan benen och lomma upp till lägenheten igen. Tänk att Televinken, den motbjudande lilla viktigpettern till människa, hade klarat av det hela. Utan att ropa på Anita.

10, Ställ väckarklockan 40 minuter tidigare än som var tänkt från början och förbered en morgonpromenad till jobbet.

14 kommentarer:

Lennart Pettersson sa...

Inte ofa man får en anledning att skratta högt en söndagskväll. Det här gjorde du lysande, Wayne. Absolut lysande! Måste bli MVG.

Håkan sa...

Fantastiskt! I min hemstad fanns förövrigt en mackägare som gick under det eminenta namnet Bo Bensin. Känns som att han hade rätt svårt att byta bana så macken stängde.

Ps. I ett tidigare inlägg skrev du om boken Fear and loathing in Las Vegas. En vän till mig påstår att de i nyutgåvan översätter ordet Scumsucker till Ollonkannibal. Detta vill jag ha bekräftat. Ja, det var väl det. Hejdå.

Classe sa...

Detta är poesi direkt från livet. Detta är visdom, smärta och livserfarenhet. Detta är något av det vackraste och smärtsammaste jag läst.

Håkan sa...

så FORT macken stängde ska det vara.

Bogey sa...

Lysande beskrivning av en ung mans vedermödor att få luft i velocipedhjulen. Själv har jag skaffat en elpump som man pluggar in i bilens cigarettändaruttag för detta.

Jag har nyligen kommit hem från Kreta och där finns fortfarande riktiga bensinmackar. Det kommer ut en gubbe (d v s en man något yngre än jag själv)i slokmustasch och fyller i bensin och torkar vindrutan. Sedan ger man honom större delen av reskassan om man valt alternativet full tank och far vidare mot solnedgången. 16 kr/litern och då är 2/3 skatt. Det är troligen t o m dyrare än i Norge.

B sa...

Vad ska man säga; Genialt!

Wayne sa...

Lennart: Tack för det goda betyget.

Håkan: Man saknar fan de där gamla stötarna. Ollonkannibal var ett intressant ord, ska kollas upp.

Classe: Tack, det var fint skrivet av dig.

Bogey: Du är slug du. Och nu blev jag lite avis på dig som både varit på Kreta och fått uppleva en riktig mack.

B: Tack.

Linn sa...

Ja jävlar vad du är begåvad, helt fantastiskt! Jag skrattade så jag väckte min kille.

Anonym sa...

lööv jo och änvi jo vilken talang!

Anonym sa...

Exakt så såg mackarna ut...och på natten låg det en galen schäferhund därinne och vaktade,skulle förbi och pumpa cykeln när det var stängt och hunden flög upp mot dörrfönstret och skrämde livet ur mig,jag blev nog fan aldrig mer mig lik...(klistermärken från ESSO det var tider det:)

Fingal sa...

Wunderbar! Blev tipsad om detta inlägg just som jag skulle gå hem från jobbet. Skrattade högt. Själv är jag av sorten som likt en idiot försökte pumpa mina nya cykel med min gamla cykels pump. Funkade icke. Pumpen var för trång, eller så var de nya ventilerna för breda. Fick istället gå in och hämta min för bilar (?) avsedda starthjälp/kompressor och känna mej som den ultimata prylnörden när grannarna strosade förbi och säkerligen undrade vem i hela friden som frambringade det jävulusiska ljudet kompressorn förde med sej. Men men, cykelhelvetet går att cykla på igen iaf.

Cey sa...

Min midsommarafton blev plötsligt riktigt kul. Skrattade så tårarna började rinna.Vet nu varför min cykel står säkert placerad i bon och är utan luft.

Sven Olle Ericsson sa...

tack för ett riktigt gott skratt! verkligen. tack.

Anonym sa...

Det där påminner om en maträtt jag lagade en gång. Med musslor och kronärtskocksbottnar. När jag öppnade ugnsluckan kände jag mig hotad. Sen gjorde rätten en mycket lyckad imitation av ett avlopp i Paris, liksom för att understyka sin avoga inställning. Likadant känns det när jag ska pumpa min alltmer opumpade cykel.