tisdag, mars 16, 2010

Running like a moose

Veckans djur: älg

En älg är ett stort hjortdjur, älgen är till och med det största hjortdjuret i hela världen och bor i Nordamerika, Asien och Europa. Sverige bor i Europa, alltså finns älgen här också.

Hur stor älgen är beror bland annat på vart den har sitt hem, strövar den omkring och blir full på äpplen i Norrland är den överlag större. Gör den motsvarande sak i södra Sverige är den oftast mindre i kroppen. En hemsnickrad teori är att det har att göra med molnen som drog in över norra delen av landet efter Tjernobylolyckan. Men det där är bara löst prat, och eftersom tummen sitter mitt i handen snickras det ofta väldigt dåligt.

En annan orsak till varierande storlek är att älgen har en uttalad könsdimorfism. Det där skitnödiga ordet betyder på vanlig enkel jävla bonnsvenska att storleken skiftar rejält beroende på kön. Älgkillen (tjuren) är runt 20 % större än älgtjejen (kon). Längd skiter vi i, men en stadig älgtjur kan väga 700 kg. Skillnaden i storlek mellan könen visar sig som tydligast när de fyrbenta är runt 6-7 år. Men en tjur kommer sällan upp i den åldern eftersom den relativt snabbt får en gevärskula mellan ögonen. Trist att jag skulle bli offer för en barbarisk hobby, tänker nog älgen då.

Älgen har päls. Och horn. Men bara tjurarna har horn. Det blir alltså missvisande när ynglingar sitter och mal på om att de hittade en 40-taggare på Harrys i lördags. Om det då inte syftas på män, men de där garderobsverksamheterna basuneras inte ut så ofta. I jägarvärlden skiljs det tydligen på jämna och ojämna tolvtaggare, men där verkar det bli lite matematik inblandat så ni med glasögon får läsa på om det själva.

Precis som en kossa idisslar älgen och precis som va fan som helst är älgen brunstig när den vill göra barn. Och barn vill den skaffa på hösten, de fina färgerna och den klara luften kan tänkas dra igång kåtslaget. Och kanske rönnbären.

Älgen kallas Skogens konung, inte drottning, och konungar är bra och roliga. De har sina kungariken och skattkistor och delar ut sina döttrar till de där med guldlockigt hår och svärd som kan dräpa trollkärringen som lurar vid skogsbrynet eller kan finta bort den där eldsprutande draken borta i den tolfte dalen väster om solen. Sen blir det fest och nån liten hovnarr med bjällror på knäna får dansa utmanande på slottsgården. Och det dricks väl mjöd eller nåt ur några jävla urnor.

Så är det. Och det är kul. Om det är en saga.

I Sverige tycks vi leva i en saga. Det vill dock Republikanska föreningen ändra på, och det är bra (även om föreningen leds av en kristdemokrat). Att sätta älgen på sedlar och mynt borde bli en succé, ett djur kan representera det här landet minst lika bra som Hasse Majestät. Älgen gör redan ett starkt PR-arbete nere i Tyskland, förmodligen ett bättre än kungen då man kan hoppas på att ingen vill köpa Hasse Majestäts avföring på burk. (Och jaja, kungahuset är populärt i Tyskland, men de är ju så jävla lättlurade ibland de där tyskarna).

Tack älgen för att du sätter Sverige på kartan utan krav på apanage eller något annat förlegat hittepå. Det är även positivt att inte hela landet stannar upp när dina avkommor ska välja partner. Din blygsamhet är guld värd. Grattis till Veckans djur!

3 kommentarer:

karmen sa...

Igår såg jag och olle tre älgar.

Anonym sa...

lovely!

Wayne sa...

Karmen: Det var snällt gjort av er, då blev de nog glada älgarna.

Anonym: Tack.