tisdag, mars 09, 2010

Norwegian wood

Veckans djur: säl





Heter pinnipedia på latin och är ett rovdjur. Ett rovdjur äter andra djur.
Sälarna består av 33 arter som delas in i tre familjer – öronsälar, öronlösa sälar och valrossar. Enkelt och bra, även om det kan tyckas att en valross ska vara en valross och ingenting annat. I Sverige finns tre arter – gråsäl, knubbsäl och vikare. Tyvärr verkar det inte finnas någon krabbätarsäl i närheten. Väldigt bra namn det där – krabbätarsäl. De flesta arterna blir runt 30 år gamla, en del över 40.

Matchvikten för en säl varierar mellan arterna, de minsta väger runt 25 kilogram och de största kan fläska iväg bortåt fyra ton. Fyra ton är ungefär lika mycket som några bilar. Kanske. Inte helt oväntat varierar även längden mellan de olika sälarna. 600 cm för de stora och 120 för de små och skynda på skynda på för nu ska karusellen gå.

Sälen tycker att det är roligt att simma omkring, gärna där det är kallt som Arktis och Antarktis. För att skydda sig mot kylan har den ett fettlager under pälsen som är tio centimeter tjock. Det jobbar även undertecknad på att skaffa sig. Eftersom sälen tycker om att simma är den per automatik en god dykare. Det kommer med bröstmjölken kan tänkas (som sälmamman för övrigt sprutar in i sälbarnets mun). Sälen kan vara nere på 1500 meters djup och snurra. Ibland kan sälhjärtats aktivitet sjunka till fyra slag per minut. Det är imponerande. Fast det skulle ju knappast bli speciellt rivig musik om sälhjärtslagen fungerade som takthållare i en låt. Samtidigt är det helt uppåt väggarna dumt att ens tänka i sådana banor Sälen sover dock inte i vattnet, det gör den på land. På typ isflak och kobbar och sånt.

Sälarna är sociala. Hur sociala beror lite på art, och en del kan vara miljontals i en grupp. Det är förmodligen ett jävla kacklande i de där kolonierna.

De tycker om att äta fisk, krill, musslor och snäckor. Ibland slinker en och annan mindre säl eller pingvinjävel ner också. Sälarna äts i sin tur av hajar och späckhuggare, som i sin tur äts av Gud. Näringskedja.

Sälen är alltså rädd för hajar och späckhuggare. Och för människan. Människan är av naturen elak och vill ha sälens skinn och kött. Imorgon (10/3) kommer det kanadensiska parlamentets restaurang att servera sälkött som passning mot EU eftersom import har förbjudits. Kanada har en konservativ regering.

I Norge är de likadana. Gladlynta och iklädda lusekoftor går de på tur med bestefar och dricker en Ringnes och har näverskor och är allmänt äppelkindade. Sedan avslutas utflykten med att hela familjen får klubba ihjäl varsin liten sälunge. När norrmännen primitivt får klubba ihjäl andra varelser upplever de den renaste formen av lycka. Blod och heroin tycker de om.

Grattis sälen till att du blev Veckans djur, det beror på att du simmar så bra och att konservativa människor och barbariska norrmän ogillas mycket starkt.

5 kommentarer:

Bogey sa...

Nu trillar du dit på dina fördomar igen, och tappar den vetenskapliga skärpan. Säljägande norrmän dricker inte Ringnes. De dricker öl från världens nordligaste bryggeri, Mack.
I övrigt kan du ha rätt.

Call me Klacken sa...

Kanadas finnansminister Jim Flaherty gav diregeringar om att säl skulle serveras vid ett G7-möte, dock bojkottades middagen. Viktigt för lokalbefolkningen eller ej. En sådan, i detta fall, smygexploatering borde ej få förekomma. Idioti är vad det är...

Anonym sa...

NÄR KOMMER BOKEN? Du är ju helt enastående.Bravo

E sa...

och här trodde jag att jag skulle få läsa "Waynes reseguide till de svenska fjällen", utgåva 1 ; Sälen.
fan vad besviken jag blev nu.

Wayne sa...

Bogey: Det där tror jag inte ett jävla dugg på.

Klacken: Just ja, det där hade jag i tankarna också. Men det kom liksom inte med.

Anonym: Den kommer inte. Men tack så mycket, det var rart av dig.

E: Besviken blir man varje dag. Mer eller mindre.