fredag, oktober 22, 2010

Teach me tiger


Veckans djur: tiger

Heter Panthera tigris på finspråk och lever i Asien och Oceanien. Många tror att tigern bor i Afrika. Men det är alltså fel. Oceanien är för övrigt ett tjusigare namn på lite kuster och skit runt Borneo och det där, ni vet, där borta liksom.

Nåväl, tigern är ett kattdjur och det största i den familjen och väldigt snabb. Kanske inte snabbare än Lucky Luke som blåser skallen av sin egen skugga några gånger per dag, men ändå – likväl snabb som fan.

Tigrarna lever i fuktig och subtropisk miljö, men gillar också att mysa omkring i löv- och barrskog. Bland barr och löv passar tigerns kamouflerande päls väldigt bra. På så sätt påminner tigern lite om dräggfolk som drar omkring i hemliga byxor på stan (gärna med en cool t-shirt med texten Security på också). Men det är absolut den enda likheten.

Apropå pälsen så varierar den mellan gul och orangeröd i färgen, torson är däremot alltid vit. På pälsen har tigern ränder, ibland så många som hundra stycken. Varje tiger har ett individuellt mönster på sin pälsmatta.

Tigermän kan väga runt 300 kg. Tigerkvinnor är lite mindre och kan som mest landa på 150 kg, ungefär som ett treårigt normalt barn från Amerika. Längdmässigt blir de mellan 2,3 och 3,3 meter. Om det är hanar eller honor som blir längst får ni räkna ut själva.

På fötterna har tigern klor. I munnen har tigern tänder. Det är relativt normalt i djurvärlden. Även för oss människor där vår motsvarighet till klor stavas naglar. Och tänder heter tänder.

Tigern tycker om att simma och bada också. Det är bra, simkunnighet och att stå på tassarna i vattenbrynet och simma uppströms och kissa och skratta åt den nedanför ska främjas. Eller bara kasta lite grus för att få uppmärksamhet.

Matmässigt tycker tigern om det mesta, så länge det innehåller kött. Den äter lite hjortdjur eller ett litet borgarsvin eller en fisk och så. Man ska inte vara så märkvärdig i sitt matval resonerar säkert tigern. Man bör ha i åtanke att inte alla kan få mat för dagen och då är det en skymf att börja jiddra om att maten innehåller gluten eller en liten kyckling eller en nötjävel. Så tänker nog tigern.

Jagar gör den på ett mycket stiligt sätt genom att helst smyga upp bakifrån och hugga mot ryggrad eller hals. Det är bra.

Tigern har dock ett problem. Och det är att det bara finns omkring 3000 individer kvar av den i det vilda. Orsaken till det är inte helt jävla oväntat människan.

3000. Borås har alltså fyra gånger så många idioter lösa på gatorna bara inatt än vad det finns tigrar. På 100 år har antalet vilda tigrar minskat med 97 %.

Tjyvskytte ligger bakom minskningen. Det ska tydligen vara helande med skinn och tänder och tassar från tigern. Och även benbitar i vinet för vissa. Ska tyskarna börja lägga sig i ska de väl ha avföring också eftersom de gärna konsumerar älgskit.

Släpp sargen nu för fan och kom in i 2000-talet, det finns Alvedon och thinner att döva det onda med.

Nåväl.

Grattis tigern till utmärkelsen Veckans djur. Du har en tuff tid nu och egentligen borde du bli kallad Världens bästa djur, för precis så bra är du.
Världens bästa djur. Du är så fin, så fin.


3 kommentarer:

Bogey sa...

Tack för dina folkbildande insatser inom zoologin.

Anonym sa...

Wayne, gör ett tillägg som rör ditt förra inlägg och svaret till mig. Hur lång och fel meningsuppbyggnad blev det i den meningen? Ja ja, hursom. Tror du fått en felaktig bild av mig. Ägnar mig inte åt den "sortens" omvårdnad du tänker på. En tjej/kvinna i min ålder måste tänka både på sitt yttre som på sitt rykte ha ha. Dagens inlägg hann jag inte reflektera över men det är säkert i världsklass som vanligt. Kände att jag var tvungen att "komma ut" med ett dementi snarast. //Gina

Wayne sa...

Bogey: Tack ska du ha.

Gina: Okej, jag tror dig.