torsdag, augusti 05, 2010

All murder, all guts V

Här kommer del fem av radioföljetongen. Del ett hittar du här. Del två hittar du här. Och del tre här. Del fyra här.


Wayne Nilsson presenterar utan något som helst samarbete med Sveriges Radio:

Barczyk drack Coca-Cola zero samtidigt som han körde bilen, reklamen med snygga tjejer, motorer och eldsflammor hade gjort honom lättad – man var inte bög bara för att man drack en dietdryck.

Av Coca-Cola light kunde man kanske bli bög, men verkligen inte av Coca-Cola zero, det såg man på reklamen.

Scarlatti satt bredvid Barczyk i framsätet, Clemensson satt i baksätet. Att Barczyk körde gjorde Scarlatti trygg, det var skönt att Clemensson satt där hon gjorde, äntligen lite balans i könsrollerna.

Bilen gick jättefort, för det var en jättesnabb bil. I bilen fanns en kommunikationsradio, med den kunde de kommunicera med andra bilar som också hade en kommunikationsradio. Det var jättebra. De var på väg till rättsläkarstationen för att få ytterligare hjälp i Hönös mest svårlösta mordfall.

Rättsläkare Marinus Swedqvist mötte upp dem i receptionen, de storbågade glasögonen och hans blomkålsöron gav honom ett komiskt utseende.

Tillsammans gick de in i en av salarna där kropparna förvarades, lysrörsarmaturen i taket och kaklet på golvet gav känslan av en mycket steril miljö. Men givetvis var allt ljus släckt förutom över en bår i rostfritt stål.

Swedqvist avlägsnade en filt från båren och en död kvinnas kropp blottades, Lucy-Rose Anderssons kropp. Scarlatti tryckte sig beskyddande mot Clemenssons höft, eftersom hon var kvinna antog han per automatik att hon skulle tycka att det var obehagligt med en död människa.

– Var inte rädd, jag finns här, viskade han tätt mot hennes öra, tungan nuddade lätt vid halsen.

Sedan vände han sig mot rättsläkare Swedqvist.

– Vad har obduktionen visat?

– Som du ser är kroppen svårt tilltygad, hennes ena arm har avlägsnats. Överkroppen har utsatts för kraftigt övervåld med ett trubbigt föremål, med allra största sannolikhet en paddel. En paddlarpaddel. Men det som slutligen tog henne till en annan nivå var ett skott avfyrat från ett gevär, en Mauser, 6,5 mm.

– Finns det någon möjlighet att det bara var en olycka, att hon halkade på en manet? Det börjar bli så jävla dyrt med all övertid, julfesterna är i fara. Det är då jag äntligen ska få spänna på Cle...

Scarlatti hejdade sig, det var bättre att Clemensson fick ligget som en överraskning.

Verkligen inte, det rör sig utan tvekan om mord, ett bestialiskt mord.

Swedqvist fortsatte.

– Något som är extra intressant är tatueringen på hennes buk, vi kunde inte tyda den och fick skicka ett fotografi till SKL.

– Vad har Sveriges Kommuner och Landsting med det här att göra?

– Men för f... Statens kriminaltekniska laboratorium! Det är det SKL jag pratar om.

Scarlatti, Barczyk och Clemensson lutade sig över kroppen och tittade på tatueringen.

”PARASTA ENNEN 890318” stod det på hennes buk och med en pil ner mot Lucy-Rose Anderssons underliv.

– Vad betyder det här?

– Låt mig bara fråga först, var Lucy-Rose Andersson aktiv inom Rotary?

– Ja, det var hon.

– Det förklarar tatueringen. Enligt kollegorna på SKL är det Rotarys medlemstatuering för kvinnor.

– Men vad betyder den?

– Parasta ennen är finska och betyder Bäst före, alltså som i datum. I det här fallet bäst före den 18 mars 1989. Pilen mot underlivet syftar just på underlivet.

– Men jag förstår fortfarande inte betydelsen av det hela!

– Inom Rotary är det kutym med dessa tatueringar. Attityden är att kvinnors underliv passerar bäst före-datumet när de blir myndiga. Visst föddes Lucy-Rose Andersson den 18 mars 1971?

– Ja, det stämmer.

– Precis, 1989 blev hon alltså myndig.

– Men varför skriva på finska, vi är i Sverige! Annars är det ganska klokt med bäst före-datum, nu när det är rötmånad menar jag.

– För att öka mystiken, Rotary är riktigt sjuka och har blodsriter av olika slag, värre än frimurarna.

– Kan vi dra kopplingar till Louvren eller Opus Dei? Da Vinci?

– Det tror jag inte.

– Men om synen är att underliven inte är till någon nytta efter 18 års ålder bör ju katolska kyrkan vara inblandad på något sätt?

– Nej, i det här fallet handlar det bara om flickor, katolska kyrkan kör nästan bara uteslutet på pojkar.

En tystnad infann sig i salen. En tystnad som snart bröts av att Scarlattis mobiltelefon ringde. En polyfonisk signal som spelade Auld Lang Syne skar i den täta luften.

Eftersom Scarlatti var över 40 år hade han på högsta volym och mobilen längst ner i den medhavda ryggsäcken. Det tog honom två minuter att svara.

Samtalet gick snabbt. Scarlatti försökte se samlad ut, men han kände hur svetten trängde fram i pannan, fast det var ju trots allt den varmaste sommaren sedan 1994.

– Det var mördaren, han vill träffas...

I bukten var mörkret kompakt, det fasansfulla släpade sig upp mot strandkanten. Fiskarna hade slutat simma.

Slut på del fem.

4 kommentarer:

Patrik.O sa...

Du är den nya Bo Balderson!

mia sa...

Jag har tänkt att just skaffa en sån tatuering. Med pil rakt ner till underbara livet. Med ordet Din ovanför. Men nu har du förstört det. Också.

A-M sa...

Parasta ennen...HAHAHA

Anonym sa...

PARASTA ENNEN 890318...hmm, ei saa peittää! tillade Scarlatti med eftertryck sedan han sneglat på väggalmanackan för år 2010.