tisdag, augusti 17, 2010

Black claw and country fever


Veckans djur: kräfta


Kräftan är inte helt oväntat ett kräftdjur. Andra kräftdjur är till exempel räkan, som är mindre, och hummern som är större än kräftan. På utrikiska heter hummer lobster och kräfta cancer. Kräftan har lite att jobba med PR-mässigt.


De vanligaste sorterna i Sverige är signalkräfta, flodkräfta och havskräfta. Som i alla klaner med klass pågår inre stridigheter. En av de mest kända konflikterna är att signalkräftan gillar att smitta flodkräftan med kräftpest, ungefär som när norrmännen gav oss digerdöden på 1300-talet med det där jävla råttskeppet i Bergen. Det är säkert till minne av det som norrmännen firar 17 maj. Sjuka människor det där.


Kräftan gillar att bo i sötvatten, kanske inte havskräftan då, och kan bli så gammal som 22 år. Den simmar inte utan tar sig fram genom att knalla omkring på botten, det gör den helst i skymningen eller på natten. På dagarna bor den i en vassrugge eller kanske under en sten. Där äter den insekter och löv och fiskar och annat.


En kräfta är utrustad med klor. När en klo försvinner eller går av växer en ny fram omgående. Det är lite övernaturligt. Det framgår inte konkret vad klorna används till men det kan väl tänkas att de brukas precis som människohänder – det greppas och det klias och det startas trubbel på stan med klorna.


Nu är det kräftätartider. I ärlighetens namn så är det inte så jävla kul att äta kräftor. Man orkar suga på två stycken och skala och sen är man kladdig om händerna och har fått ett litet sår på pekfingret som det kommer kräftsaft i som svider utav bara helvete. Och efter det hetsäter man barkis med centimetertjocka lager ost för att bli mätt.


Men ändå.


Grattis kräftis till Veckans djur. Akta dig för burar med lockbeten i, akta dig för grytor som en amatörmässig kopia av Jan Boris-Möller har på spisen. Use the force, use the claw.

7 kommentarer:

Håkan sa...

Fantastisk, kräftan är numera mitt favoritdjur. Kan man ha dem kopplad?

Single Mother By Choice sa...

Heter inte kräfta cray fish? Jag vill äta några. Ingen av mina bekanta häromkring uppskattar kräftkalas. :(

Wayne sa...

Håkan: Tack! Jo, det kan man, som i den här italienska serien http://www.youtube.com/watch?v=i8idAzCmlhw&feature=related. Dock inte i detta klippet.

Single: Jo, även det. Men det tog bort lite av poängen. Du orkar bara äta två, så sörj inte. Köp lite räkor istället.

Fasching sa...

Veckans djur! Det var minsann på tiden. Tack!

Bogey sa...

Ah veckans djur återkommer. Och så lämpligt val nu i kräftans vänkrets.

Kräftor är nästan lika överskattade som surströmming. Det är tillbehören som gör festen. En nubbe per klo, och så västerbottenost.

marie m sa...

När vi var små och var hos farmor o farfar å fiska kräftor, då visa farmor hur man sövde kräftorna innan man la dom i kokande vatten Ställ kräftan på huvudet o lägg klorna i kors, sen rätar man på stjärten o "killar" den på undersidan,sen stog kräftan kvar på huvudet när man släppte den !!

Fingal sa...

Underbar beskrivning av kräftätande. Har själv aldrig testat utan bara provat äta räkor hemma hos en kompis. Gick till ungefärs om du beskrev. Åt två och fick sen mula käften full med barkis. Äter av princip inte skaldjur då jag misstänker att djur som kokas hela skiter i vattnet det sista de gör (som jag säkert skulle göra om jag kokades levande), då borde de ju vara inkokta i sin egen avföring. Eller?

Veckans konstigaste fynd: Hittade 5 st kräftburar som någon tappat efter vägen när jag var ute och joggade. Jag plockade reda på dom, ännu konstigare.