torsdag, november 25, 2010

Turn loose the swans

Veckans djur: svan

En svan är en fågel som påminner om en struts fast ändå inte. De är dock mer besläktade med änder och gäss. På utrikiska heter svan cygnini och runt om i världen finns det sju arter, varav tre av dem bor i Sverige – till exempel knölsvan.

Svanen har en jättelång hals och hela kroppen, halsfan inkluderad, kan blir ungefär 160 cm lång. Den kan väga runt 15 kg. Som ett treårigt människobarn ungefär. Och så kan den ha ett vingspann på tre meter.

Pälsen på en svan av består fjädrar. Fjädrarna är på de flesta svanarna vita. Men det finns svarta svanar också, de bor på Nya Zeeland och har röda näbbar och är fina. Man kan stå och dumglo på de svarta svanarna en stund för att sedan dunka sin lilla resekamrat hårt i ryggen och förklara ännu en gång att man lätt skulle kunna sparka henne i huvudet.

En gång om året ruggar svanen, och det sker på sommaren. Att rugga innebär att fjädrarna byts ut, och så kommer det nya. Ungefär som när ormen ömsar skinn eller Lulu Carter fixar nya läppar. Inget konstigt alls.

Letar och äter mat gör svanen på land och i vatten. Det som främst slinker ner är rötter och stjälkar och lite annan skit. Det verkar knappast vara någon kulinarisk resa när svanen ska äta.

Kinesar gör den i ett bo som ligger på marken och är cirka en meter i diameter. Svanmannen hjälper till att bygga boet och även att ruva äggen, vilket tydligen är ovanligt bland gäss och änder. Gud vilken jävla bög, skrattar säkert de manliga gässen och änderna medan de dricker pilsner och drar fräckisar och låter sina kärringar snickra bohag och värma barnen som bor i skal.

Inom kulturlivet återfinns svanen i en bok som heter Den fula ankungen som går ut på att man blir tjusigare när man blir äldre. Och i en balett som heter Svansjön. Och så finns det ett band som heter The Swans som är ganska dystra av sig. Det finns en ort i Dalarna som heter Vansbro också, invånarna där vill säkert byta namn på byn till Svansbro, som ett litet PR-trick liksom.

Man kan även ha en stor tavla på sovrumsväggen med två svanar i en solnedgång vars halsar bildar ett hjärta. Det är både vackert och smakfullt.

Grattis svanen till Veckans djur. Du får utmärkelsen mest för att det börjar ta slut på andra djur.

11 kommentarer:

Jocke sa...

Sedan ska vi inte glömma bort att världens trevligaste fotbollslag – Swansea City FC – går under smeknamnet, The Swans. Bara det motiverar att svanjäveln får högsta betyg.

A-M sa...

Börjar ta slut på djur??
NEJ NEJ NEJ!
Jag väntar tålmodigt på veckans djur - fästingen!
Vad du kan säga om detta totalt onödiga djur.
Varför finns de egentligen öht?

Kemimannen sa...

Man skulle kunna tillägga att svanen inte pratar som andra djur utan typ tutar.

Ett hett tips till ett framtida veckans djur är kalråttan. Det är ett i och för sig väldigt fult men mysko djur.

Bogey sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cyanea C sa...

SLUT!? nänä. Ta påre cyklopen o kika under vattenytan skaru se, DÄR finns det djur..! hojojoj!

Snurkel sa...

Stjärnmullvad saknar jag information om. De sägs avsky surströmming.

everydayfireworks sa...

Jag har bara läst inlägget en gång (och är därför öppen för möjligheten att jag kan ha missat någon väsentlig del i det), men jag har intrycket att du inte informerat om att svanar är svaga för kex?

Wayne sa...

Husbonden: Nej, vi ska absolut inte glömma Gaysea City Fc. Englands svar på Grunden Boys.

A-M: fästingen är ett intressant djur, helt klart.

Kemimannen: Svanen väser även väldigt högt i hotat läge, det glömde jag ta med.

cyanea: Jag ska titta där nere, det ska jag.

Snurkel: Mullvad finns redan, redaktionen kan inte hålla reda på alla underarter.

Everyday: Det där med kex har helt missats. Källa på det?

Chihuahuakvinnan sa...

Jag gillar din blogg men har inte läst den så länge. Finns det nåt smidigt sätt att hitta dina veckans djur utan att behöva gå igenom allt... de är klart underhållande.
Fast det bästa veckans djur var nog när du gjorde krondåren till det ;)

Wayne sa...

Hundkvinnan: Tack ska du ha. Här finns några http://waynenilsson.blogspot.com/2009/10/love-me-like-reptile.html

Paul sa...

Borta i Perth, Australien, är de mäkta stolta över sina svarta svanar. Prova gärna någon gång deras öl Swan Lager, men en svart svan på etiketten.