måndag, januari 18, 2010

Come clean

Klarar man inte av att diska ska man fan inte äta heller. När man ätit så diskar man. Det är egentligen inte svårare än så. Däremot är diskning en ädel konst som kan vara knepig att bemästra. Och nu pratar vi inte om att använda småborgerliga hjälpmedel som diskmaskin, det klarar vilken idiot som helst av.

Tummar man lite på regeln med att diska direkt i samband med förtäring är blötläggning av det som ska diskas ett krav. Blötläggning. Skriv ner det.

Sådana där diskborstar där diskmedlet hälls i skaftet är helt förkastliga och används bara av amatörer som tror att det skulle vara en god lösning. Dock tycks den typen av diskborstar tillsammans med gamla vanliga borstar utgöra en standardiserad norm i de svenska hushållen där det viktigaste redskapet – disksvampen – är slängt i skrubben. Disksvampen är bespottad och kränkt, mobbad och ledsen. Som följd av utfrysningen av svampen blir disken inte ren.

Problematiken kring diskandet grundar sig i de matriarkala maktstrukturerna där kvinnor sedan tidernas begynnelse på eget initiativ tagit kommandot över köksområdet och därmed diskprocessen. På ett icke självkritiskt sätt har kvinnorna basunerat ut att ”Det här kan vi bäst” och de män som försökt hjälpa till har blivit förtryckta.

Det är inte alls omöjligt att kvinnor saknar D-genen, vilket innebär ett gott omdöme inför hygien och material. Genom att använda en disksvamp kommer diskutövaren i kontakt med materialet på ett sätt som man aldrig är i närheten av med en diskborste, som leder till i ett rent resultat.

Okej, jag kom precis på ett flertal exempel med manliga bekanta som fan inte fattar någonting och därmed saknar mer än en jävla D-gen. Det var fel av mig att göra det här till en fråga om kön, det var det.

Aja, fuck it. Jag ska diska nu, det var egentligen det jag skulle säga. Klarar man inte av att plugga så ska man diska. 

16 kommentarer:

Anonym sa...

Använder bara disksvamp. Its the only way to go /ungkvinna

Galatea sa...

På tal om diskborsten där man häller medlet i skaftet; zappade förbi "I en annan del av Köping" och såg den där största retardationen; megafettot; stå i sitt kök och diska med en sådan.

Just proves your point. Han kör å andra hand elbil så jag vet inte; han är coolaste snubben och amatör samtidigt.

ester sa...

åh, ode to disksvampen. jag har länge hävdat disksvampens överlägsenhet i disksammanhang men alltid fått mothugg. spread the word, mistah!

Anna Nio sa...

Fast... de där man häller diskmedlet i skaftet har ju en svamp i andra änden... så varför är det fel, medan en vanlig svamp är rätt? Annars så frodas bakterier ofantligt väl i disksvampar, men inte lika väl i borstar, vilket kan vara ett gott skäl till skepsisen gentemot dem. Och blötläggning FTW, alla som inte blötlägger borde inte få använda vatten i dagligt bruk alls.

Wayne sa...

Anna: Det är sant med svampen i andra änden, men i och med skaftet får du inte samma känsla och närhet till diskobjektet, därför är den inget att ha. Och svampen ska bytas ut ofta.

Jonna sa...

Hell yeah!

E sa...

trots att jag förkastar borgare så använder jag mig av diskmaskin. för att jag är lat. så nu har vi det klart för oss.

Erica sa...

Svampen är det enda rätta. Men det ska vara den med vit skrubbde och inte den gröna.
Är det någon som vet vart man kan köpa paket med endast de vita?
Hela städskåpet svämmar över av en massa gröna svampar som man inte vill ha.

Roger sa...

Det värmer mitt redan hårt ansatta hjärta när jag hör folk som studerar som diskar på ett sunt, ändamålsenligt, för att inte kalla moderiktigt sätt.

I studentstaden Uppsala gjorde några vänner bakterietest på disken i sina studentkorridorer och det var ingen vacker syn.

"Kan max vara sköljt i kallt vatten.", var domen från läraren i livsmedelshygien.

Usch.

Jonna sa...

Erica: ICA's finputssvamp ska det vara. Finns på... ICA.

Maja sa...

Slänga disksvampar stup i kvarten? Inte så hållbart va?
Nej, en vanlig diskborste är inte samma grogrund för bakterier. Behöver inte bytas lika ofta. Skulle inte förvåna mig om man tillför bakterier till disken med hjälp av en svamp. Då kan du lika gärna använda en av dina håliga strumpor att diska med.

Disksvampar är sånt som engelsmän sysslar med och att de inte är så intelligenta tror jag vi har kommit fram till tidigare...

Evert sa...

Diskborstar används för grovgörat, svampar för fingörat.

Sen sköljer man ur svampen noga och lägger den vid sidan om så att det inte börjar bo basilusker i den efter disken. Den ska inte bo i en blöt miljö med gamla makaroner.

Anonym sa...

Verkar som att detta är ett uppskattat ämne Wayne :)

Evert sa...

Det är ett ämne värt att DISKutera. ha ha

Ida S sa...

Håller med helt och hållet.. Men måste göra ett litet tillägg.. Om man nu måste använda disksvamp skölj den ALLTID i kallt vatten när man använt den klart samma gäller disktrasan.. :))

mollusqa sa...

"Problematiken kring diskandet grundar sig i de matriarkala maktstrukturerna där kvinnor sedan tidernas begynnelse på eget initiativ tagit kommandot över köksområdet och därmed diskprocessen."

skrattar mig harmynt!

du är bara sååå sjuk! älskar!