söndag, mars 20, 2011

Let's dance to Joy Division

Veckans djur: trana

Heter trana på svenska, crane på utrikiska och grus grus på finförnämska. En trana är en fågel och tillhör inte helt oväntat familjen tranor.

En trana som anlagt det slutgiltiga fjäderdräktsmönstret kan bli upp till 119 cm lång. Det är väl ungefär lika långt som ”the small people” som Carl-Henrik Svanberg bryr sig om. Eller kanske inte. Vingspannet kan i alla fall ligga runt 220 cm, som en genomsnittlig basketspelare alltså.

Tranan finns på massa olika ställen i världen och gillar att flytta omkring. Flyttar gör den i flock och flyger lämpligast i V-formation. V-formationen har väl med minskat luftmotstånd eller nåt annat övernaturligt att göra.

Varje år kommer tranorna till Hornborgasjön (det heter alltså inte HornborgaRsjön som man annars kan gå runt och tro i trettio år av sitt liv) i Västergötland. Dit kommer det ungefär 10.000 tranor per år och platsen valdes för att det fanns gott om mat.

Vid sjön dansar tranorna. Utan någon närmare faktakoll har säkerligen dansen i slutändan något med älskog att göra, det brukar vara så.

Det ser ganska roligt ut när en trana dansar, det är mycket hoppande och ett jävla flaxande med vingarna. Påminner ganska mycket om en person man vill ge ett nackskott på en konsert. Dansen kan du se här.

Tranan är mycket jämställd och både mamma trana och pappa trana tar hand om tranbarnen tills de är ”flygga”. Flygga är ett konstigt ord som förmodligen betyder att de är flygdugliga.

En trana kan bli 30 år och väga sex kilogram.

Kända tranor är det högst medelmåttiga bandet The Cranes. I bibelbältet ligger staden Tranås som stoltserar med krogarna Babar och Strandbaren. Tranås har haft vänorter i Estland och Norge, men uppenbarligen sket sig något i de relationerna. Ibland kan inte ens Gud rädda en, tänk på det.

I filmen Sällskapsresan finns de kända tranorna familjen Storch. Nu är visserligen inte en stork och en trana riktigt samma sak, men va fan liksom. Kan ses från 2:58 här.

Nåväl, storken kommer med barnen och tranan med våren. Tranan vinner.

Grattis tranan till Veckans djur. Du får utmärkelsen för att du är så duktig på att dansa på ett kokett sätt utan att vara så där pimpinett och gnällig som den där brunbrände författaren som dansade på tv och som blir kränkt 35 gånger på en dag.

Och för att du är så duktig på att hitta tillbaka till samma ställe varje år, lite konservativt och enkelspårigt kanske men ändå imponerande. Grattis.

Vill ni har mer information om tranan så får ni fråga Kemimannen.

5 kommentarer:

Håkan/Kemimannen sa...

Tråkigt och en nyhet för mig att det gått grus grus i samarbetet mellan Tranås och vänorterna tycker jag. Jag minns att Tranås hande ett bandylag i högsta serien en gång. Bandyklubbor liknar tranor eller i alla fall flamingos lite grand.

Wayne sa...

Håkan: Var det i samma veva som Ale-Surte spelade i högsta serien? Klok liknelse med klubborna också.

Håkan/Kemimannen sa...

Ja. Tänk. Två drycker i samma klubbnamn. Det kan inte Tranås matcha.

Bogey sa...

Tranorna valde Hornborgasjön att rasta på delvis beroende av den potatis som blivit kvar på åkrarna. Man odlade potatis för att bränna brännvin av på godset Stora Bjurum. Det kan vara så att dansen uppstod som en följd av för stor konsumtion jästa potäter. Nemat saltat sober som vi fisförnäma säger.

Systerkitty sa...

I NyaZeelandet finns inga tranor vad jag vet. Men en skarv som imiterar pingviner. De jävlarna att luras så!