lördag, mars 19, 2011

10.15 Saturday night

Dagens mattips: Wayne Nilssons vilda pannbiffar på en lördag (för kanske tre eller fyra olika människor).

Ta fram en bunke (jävla fult ord, bunke). I den lägger du lite vatten, havregryn och kalvfond. Punkt. Vänta en liten stund, ungefär tio minuter.

Om du vill står du bara och dumglor i tio minuter, om inte kan du ta och hacka till lite lök, en som är gul och runt fyra stycken som är vita. Det är alltid rimligt att överdosera vitlök, det är nästan som med sprit det där, har man väl börjat är det svårt att sluta.

Ta fram ett halvt kilogram nötfärs ur kylskåpet och finfördela färsen i bunken.

FAQ: Måste man använda just nötfärs?

Nej, du kan använda blandfärs till exempel för då vet du att minst två olika djur har dött. Men hur gör du om din granne som är muslim vill komma in och smaka? VA? Just det, då använder du lammfärs.

Tillsätt lite gul lök i bunken, typ en skopa, all vitlök, en nypa salt, två nypor finmalen svartpeppar, en skvätt tabasco, ett ägg och några finhackade champinjoner och en halv nypa dragon.

FAQ: Får man använda färska kryddor som har odlats ekologiskt på balkongen? Jag bor på Södermalm och har glasögon med svarta bågar förstår du.

Ja, det får du. Men räkna inte med några stilpoäng.

Stå och blanda i bunken där en stund, frys lite om fingrarna och ifrågasätt tyst återigen varför du egentligen står med delar av döda djur men ta en stor klunk av vinet du köpt billigt på bolaget så glömmer du allt och börjar istället göra fräscha rörelser till musiken som du lyssnar på.

Nu ska smetjäveln formas till charmiga biffar. Ta upp en liten boll med färs och platta ut, tänk att den ska formas till en ishockeypuck. Om man vill kan man forma i armhålan, men det är överkurs.

Du får givetvis vara kreativ i formskapandet, vill du göra biffar som liknar en kuk eller ett hjärta eller Värnamos stadskarta så gör du det.

Brassa på lite smör i en panna. Lägg omsorgsfullt ned några av dina biffar, som bör ha blivit mellan åtta och tio stycken, i pannan. Stå och dumglo, peta lite, drick tre klunkar vin, peta igen. Byt sida.

Ja, och efter det är det ungefär klart.

FAQ: Men vad är det som är så vilt med de här pannbiffarna?

Men herregud, vi hade ju champinjoner som ingrediens. Så fort man blandar in svamp av något slag kan man kalla det ”vilt”. Skulle vi ha lingon eller ren eller fjällripa hade det blivit rena vilda västern av det hela.

Servera med kokt potatis, saltgurka och någon sås, förslagsvis lök- eller brunsås, som du kan gåggla dig till. Ja, det kan du, du är duktig, väldigt duktig.

Varsågod.

3 kommentarer:

Mr Stealth sa...

Vilda grejer det där. Själv tyckte det vart så vilt med den där vita löken och all dragon, så jag var redo att kalla dom vilda västern biffar på direkten. Här önskar jag dock att det vore rätt soundtrack till, hur ska jag som novis i köket veta att jag får till dessa vilda biffar utan rätt musik. Jag provade först Lasse Stefanz med jag tar en runda i baren. För då är ju Plura med på ett hörn, och han vet jag gillar att vara i köket. Sen vet jag också att du gillar att vara i baren, Så därför i mitt stilla sinne så fick jag för mig att det skulle passa. Men icke. Så jag gick helt enkelt på nästa låt, som dök upp i mitt huvud. Electric Six med Gay Bar. Fick höra den, den här veckan genom en vän som tycker om att beskylla mig för att vara gay, bara för att jag råkar ha lite stil. Hur som haver, så passade den biten in bättre. I mitt nya försök till dom vilda biffarna.
Önskar du kunde förmedla vilken orkester, och vilken bit med den orkestern jag bör lyssna på. För att få till den exakta stämningen på biffarna vill säga, det billiga vinet och den tomma blicken vid dumgloendet har jag redan. Tack för svar.

Wayne sa...

Gay bar är en bra inledning. Men för en helhetsupplevelse rekommenderar jag Fields of the Nephilims skiva Dawnrazor http://open.spotify.com/album/4V7dH4KF7eawZQ2Hhn0E0f

A-M sa...

Glimrande!
Tack för receptet.