lördag, februari 05, 2011

We live as we dream, alone

I have a dream, sa Martin Luther King (och apropå King så kommer dagens quiz: Vad är Rodney King känd för? Google is not your friend).

Men Martin hade en dröm han, det har inte jag direkt. Förutom att jag vill bo i en stuga vid havet. Och så vill jag bo i Tyskland också. Det bästa vore om man kunde flytta en del av Tyskland till västkusten. Mitt mål är att göra Orust eller Lysekil tyskt.

Och så vill jag ha en hund också som jag kan leka med i min stuga i mitt västkustska Lilltyskland. En berner sennen ska det vara. Den ska heta Monica oavsett kön, i det nya landet är vi inte så noga med heteronormativt skräp. Monica och jag ska gå runt och vara två riktigt självgoda småpåvar.Naaaaaaaaaaaaaaaaaaw.

Och så önskar jag att jag aldrig blir för gammal eller konstlat mogen för att uppskatta ett skönt bögskämt.

Men det är ungefär de drömmar jag har. Känns en aning påvert. Men har man inga storslagna drömmar så får man skaffa sig en hobby. Jag har inte haft någon direkt hobby. Köpa skivor och dricka buteljerad öl och lära sig tyska genom vuxenvåfflor räknas inte.

Det är inte som att bestiga berg eller fridyka eller prata om viktiga saker på syjuntan. Det är aktiviteter som är värda att slå sig på bröstet för det.

I have a dream, sa Martin Luther King.

I have a hobby, sa Wayne Nilsson.

Och det är numera att titta på fåglar. Jag skådar, så att säga. Det må vara på en väldigt amatörmässig nivå, men någonstans måste jag ju börja. Jag är nykter nog att inse att jag inte kan presentera mig som ornitolog än. Men nästa vecka kanske.

Mitt fågelskådarintresse grundar sig mycket i mina fåglar på uteplatsen som jag matar med talgbollar. De kvittrar så fint på morgonen när jag äter frukost.

Jag har i min enfald trott att det mest varit gråsparvar, men nu har kvinnan som utger sig för att vara min mor börjat hävda att det lika gärna kan vara pilfinkar.

Hon kan så mycket hon, kvinnan som utger sig för att vara min mor. Tyvärr är det inte så mycket som gått i arv. Men jag är världens bästa barn ändå. Visserligen är det självutnämnt, men jag tror faktiskt att majoriteten av landets föräldrar skulle vilja byta sina barn mot mig. Fast sådan där bortbytingsverksamhet sysslar vi inte med.

Men i alla fall.

Kemimannen tipsade mig om en fågelbok och den har jag nu lagt ett bud på. Kemi i namnet syftar på det där skolämnet där saker började fräta och explodera utan förvarning och inte den finska staden. Men Kemimannen uppskattar The Cramps och Nick Cave, därför uppskattar jag Kemimannen. Jag är lika selektiv som ett barn som väljer kompisar efter vem som har finast mössa.

Jag är lite osäker på vett och etikett i ornitologlivet och hur det funkar i största allmänhet.

- Ses det som en skymf om man inte liftar till Hornborgasjön och trängs varje år?
- Finns det något som liknar en bandyportfölj? Alltså att man har med sig något stärkande när man sitter på en stubbe och väntar på den gulhövdade tjädern?
- Är tjejornitologerna snygga?
- Kommunicerar man med minicall om något spektakulärt skymtats längs med E4:n?
- Är det många som har uggla som favoritfågel?
- Skådar man i grupp?

Jag har tidigare uttalat mig nedlåtande om ornitologer. Det var fel av mig inser jag nu. Det berodde på okunskap, vilket inte är en ursäkt men en förklaring.

Nu måste jag vila mig inför öldrickandet med halva jävla Pravda. Hej då.

10 kommentarer:

Kemimannen sa...

Du kan ju förfan inte ha hund när du ska fågelskåda. Hundarna skäller på fåglarna och tycker att de är mat. Däremot kan du ha hund om du ska spana på snygga tjejer, för då tycker tjejerna att du verkar småmysig och bra att kolla på tv med. Det är inget lätt val, jag vet. Men bit ihop och gör det.

Så kan du gå in på artportalen.se om du vill veta vilka fåglar som setts där du bor idag. Det är så man vet vart man ska åka.

Rodney King vet jag ungefär vem det var. Det var han som spöade upp de där brandmännen i radio. Sedan blev det festival. Nåt ditåt i alla fall.

Wayne sa...

Kemimannen: Haha, ja, ungefär så var det med good old Rodney. Du får rätt.

Men Monica är ju inte med när jag spejar, eller så får jag träna hen att vara snäll och tyst. Angående sidan verkar det vara ganska magert i Södermanland, om jag tittade rätt. Men tack för tipset. Är det vanligt att folk ljuger för att imponera?

Kemimannen sa...

Det är magert överallt just nu, men det ändrar sig till våren.

Om folk ljuger så värst mycket vet jag inte, men det är vanligt att folk skryter om sina fina kikare och kameror. Vill man ha råd om kikare och pratar med någon som har en dyr så säger de att "Du måste köpa en sån där Swarowski för 25000 annars är det ingen mening". Men så är det inte.

Jag är inte någon speciellt märkvärdig fågelskådare. Har bara hållit på i några år. Alla säger att det är töntigt. Jag vet inte vad det är men inte är det rock'n'roll. Man slipper i alla fall se folk en stund.

A-M sa...

Det funkar ypperligt med både fågelskådning och hundar. Jag vet.

Kemimannen sa...

Ja, det är klart att det funkar :)

A-M sa...

Sen när har någon sagt att det är töntigt med fågelskådning?
Jag älskar män som fågelskådar :-)

Hanna sa...

Ja, alltså fågelskådar Wayne så tror jag att vi kan vara ganska överens om att vi alla älskar män som fågelskådar.

Wayne sa...

A-M och Hanna: Ni verkar vara kloka kvinnor.

Hanna sa...

Brutalt klok, skulle jag påstå.

Bogey sa...

Grus Grus är snart på ingång till Hornborgasjön. Den är lite större än de sparvar du hittills spanat på, så den kan du se utan dyra kikare.