måndag, maj 31, 2010

Penguin penguin

Veckans djur: pingvin


Spheniscidae, säger de lärde. Vanlig enkel pingvin, säger normalt folk och tänker med all rätt att det inte spelar någon större roll vad man säger – bara det tänks på samma sak. Och nu tänks det på pingvinfåglar.

Pingviner lever främst på södra halvklotet, typ Antarktis. Det finns ett gäng som bor på Galapagosöarna också. Galapagos är fräsigt, det bor massa djur där. Några randiga och några rutiga och några halta och några lytta och några vanliga som man lätt glömmer av bara farten.

En pingvin är en fågel. Fåglar är egentligen väldigt, väldigt underskattade – man ser lätt en tråkig jävla kråkjävel framför sig som flyger omkring och gastar störigt en snömoddig måndagsmorgon i januari när det tänks på fåglar. Men så behöver det inte alltid vara. Man kan tänka på en rar liten domherre också.

Pingvinen är dock inte som alla andra fåglar, eftersom den inte kan flyga. Pingvinen är därmed lite som den yngsta ungen i Bamse, lite speciell sådär.

Det finns 17 olika pingvinarter som är indelade i sex familjer. Den största heter kungspingvin och blir runt 140 cm lång, den minsta heter inte helt oväntat dvärgpingvin och blir runt två tjog cm över havet.

Oavsett om pingvinen är en Montague och Capulet eller tillhör vilken annan familj som helst från Verona har den alltid svart rygg och vit mage och går litegrann som om den skulle ha skitit på sig eller hasar omkring på magen och ser så där mätt ut som bara en pingvin kan göra.

Men anledningen till att den vankar omkring och ser lite ängslig ut i gångstilen beror på att pingvinen är anpassad till ett liv i vatten och inte ens den största havsstormen kan hindra den från att simma på utav bara helvete. En riktigt duktig pingvin kan hålla andan i 18 minuter och dyka ner till 450 meters djup och utforska läget där.

I vattnet hittar pingvinen mat, såsom krill, bläckfisk och vanlig fisk. Den kan även dricka saltvatten. Genom en körtel vid ögat filtreras saltvattnet från blodomloppet och lämnar pingvinkroppen genom näsan. Där tänkte han till på ett finurligt vis, den där Gud.

En pingvin blir könsmogen när den är runt fyra år och sedan gökas det mest hela tiden. Honorna är i numerärt överläge och får ofta boxas med andra honor i kampen om en hane att reproducera sig med.

När väl pingvinungen är ute, som är grå och ullig och antagligen gullig, delar föräldrarna på ansvaret. Pingvinerna har aldrig lockats av kristdemokraternas konservativa pekpinnar om att det är kärringen som ska stå hemma och mästra de små.

Inom populärkulturen märks främst pingvinen genom Pingu, som inte kan prata ordentligt. Och som en karaktär i den tyska filmen Läderlappen.

Jaja, grattis pingvinen till Veckans djur. Du får utmärkelsen för att du är uppmuntrande att titta på, något som räcker långt ibland.

6 kommentarer:

Milla sa...

Tack för gratulationen, käre Wayne. Det var snällt av dig.

Pingviner är förövrigt ett ganska roligt djur.

Julia sa...

Underbart Wayne!
Jag älskar din blogg och pingviner. Dessa två i kombination gör min dag till en mycket bättre dag än vad den förväntades bli i morse.

Roger sa...

I filmen Fight Club fick jag lära mig att det enda ord en pingvin kan säga är "Slide".

Som bra kuriosa.

Hej.

Bogey sa...

Lysande som vanligt när du skriver om veckans djur. De frackklädda pippifåglarna måste vara ett utslag av guds skämtlynne.

"Honorna är i numerärt överläge och får ofta boxas med andra honor i kampen om en hane att reproducera sig med." Visst låter du lite avundsjuk där.

Wayne sa...

Milla: Varsågod, det var så lite så.

Julia: Så fint! Tack ska du ha.

Roger: Aha, tack för infon.

Bogey: Är du full nu när du kommer med beröm? Tack iaf. Och nja, avis vette fan, tyckte mest att det var en aning ovanligt kanske.

Carin sa...

Underbart inlägg, som vanligt. Pingviner är fantastiskt underhållande och intressanta djur, så tack för en fin lektion i pingvinkunskap. Och grattis i efterskott, din tok!