söndag, december 19, 2010

Cuckoo for caca

Veckans djur: gök

En gök är en fågel som kan flyga. Precis som den globaliserade moderna människan tycker göken om att röra på sig, den har insett att man inte blir profet i sin egen hemstad eller att man inte får några ryggdunkningar för att man modigt hängt utanför grillen i grannbyn en helgafton.

Med hjälp av en yuppienalle behöver man inte sitta inlåst på ett kontor i Hallstahammar utan kan ha hela världen som arbetsplats.

Göken tänker precis likadant och härjar runt i Europa, Nordafrika, Indien och Indokina. Den kallas därmed för flyttfågel, i Sverige väljer den att vara mellan slutet av april och början på september. Ungefär som pursvenskarna med hus i Spanien alltså.

Göken är en medelstor fågel med slank kropp och kan bli upptill 36 cm lång. Hanen är lite större än honan. Det är bra för bevarandet av könsmaktsordningen tycker nog göken. Vingspannet ligger mellan 50 och 60 cm och vikten landar runt 150 gr, som en skön burgare från Sibylla.

Jaha, göken verkar ju vara som vilken jävla fågeljävel som helst kan man tycka och börja pilla sig i naveln. Det kan man.

Men, det som är intressant med göken är att den sysslar med så kallad häckningsparasitism. Det går till som så att gökhonan lägger sina ägg i andra fågelfamiljers bon än i sitt eget, exempelvis hos en rörsångare eller en dopping.

Gökhanen är med och hjälper till genom att jiddra med den andra fågelfamiljen så att honan kan placera äggen i lugn och ro. Sedan får fostermamman, som inte har har förstått tillskottet, ruva ägget åt göken.


Gökbarn får mat av rörsångare.

När gökungen kläcks efter ungefär tolv dagar knuffar den helt sonika ut de andra äggen eller sina fostersyskon ur boet. Genom att anpassa sitt läte till hur exempelvis rörsångaren låter lurar den fosterfamiljen att mata den, den låter dessutom som ungefär ett helt fotbollslag och mamma och pappa rörsångare får flyga röven av sig för att mata oäktingen.

Vad gökföräldrarna gör under tiden är oklart, kanske lever de livets glada dagar i Rio när ungarna äntligen är utflugna.

Inom populärkulturen har göken gett namn åt den tyska filmen Gökboet. The Cramps har en låt som heter Nest of the cuckoo bird och Belle and Sebastian har en som heter I'm a cuckoo.

Att göka är även en synonym till att nuppa, eller blåställsknulla som det heter på ren svenska. Det finns också klockor som heter gökur.

Grattis göken till titeln Veckans djur. Du får den för att du är så slug med häckningen, det är smart. Samtidigt måste du ju för fan lägga av med det där, det är omoraliskt och oacceptabelt. Dags att börja ta lite jävla ansvar nu – kondom kan vara en bra start om ingen känner sig redo för föräldraskap.

2 kommentarer:

Krakow sa...

Intressant. Men det där om att göken skulle tycka att storleksskillnaden är bra för bevarandet av könsmaktsordningen, är det verkligen GÖKEN som tycker det? I bemärkelsen hela GÖKSLÄKTET? Är det inte i själva verket bara GÖKHANARNA som tycker det? I så fall tycker jag nog att du är lite väl patriarkalisk i din dragning av alla gökar över en kam, på ett bräde.

Ewi sa...

Jag hade för mig att det är nånstans i fjärran land som göken anses vara en delikatess, och att den därför sjunger lite på sista versen, som man säger.