onsdag, maj 04, 2011

Swing the big eyed rabbit

Veckans djur: kanin

Heter något konstigt på latin och kaninchen på tyska. Den ingår i harfamiljen och bär oftast päls och har fyra ben och långa öron. Men precis som det finns avvikande människor med till exempel glasögon finns det säkert kaniner med korta öron också.

Vilda kaniner lever ofta i små hålrum i marken som de dekorerar med löv och gräs. Kaninbarnen får egna rum, i alla fall i det gamla Folkhemssverige, som inreds med päls från mamman så att de ska bli kompis med henne.

Vad som händer med pappa kanins päls är oklart, men mamma kanin har säkert sina misstankar och kanske konfronterar hon ibland. Jävla karlslok, skriker nog mamma kanin då.

De vilda kaninerna lever i kolonier och är aktiva på natten. Så det så.

Det är även populärt att tämja kaniner och ha dem som tamdjur. Populära namn är då Stampe eller Playboy. De lever vanligtvis mellan sju och nio år. MEN, håll i er nu - ”Kaniner som tas om hand på rätt sätt blir äldre än kaniner som får felaktig skötsel”. Nobelpriset till Wikipedia!

Att låta sin kanin tävla i att hoppa över hinder är ganska vanligt, kaninhoppning kallas det. Kaninhoppning är nog en bra hobby för barn. För barn ja, precis. Människor som är över 15 år och sysselsätter sig med detta är förmodligen en fara för sig själva och andra.

Forskning har tydligen visat att kaniner och andra små gnagare har en bra inverkan på våldsamma och stökiga barn och ungdomar, de unga lär sig att ta ansvar och så vidare. Används på ungdomshem och liknande.

Så istället för att dra runt i centrum med thinnertrasan över näsan och dricka burkar med mellanöl och sparka ner gamla jävla kärringar får kidsen på glid mata Stampe med en morot och pellets. Slutet gott, allting gott.

Grattis kaninen till Veckans djur! Du får utmärkelsen för att du bidrar stort till samhället, det behövs fler som dig i borgarnas kyliga land.

6 kommentarer:

Fasching sa...

Du är lite genialisk emellanåt du.

Håkan sa...

Du är en naturbegåvning när det kommer till att prata om djur, och borde kunna leva som en rik man på det. När det gäller just kaniner så vet jag något om dem, för vi har haft tre. Men hos oss levde de inte länge. Kaniner visade sig vara helt dumma i huvudet, och de biter dessutom pappor i handen. De leker inte med leksaker som vettiga djur och deras öron är ju helt morbida. Äckligt.

Lennart Pettersson sa...

Kaniner! Nätack! Annars har du ju ordets gåva. Gött att du tar tillvara på ditt bruk av språk!

Raggoparden sa...

Hermelinkanin. Heter de med korta öron.
Kaniner har också en tendens att tappa svansen om man tar upp dem lite oförsiktigt.
Har jag hört.

Wayne sa...

Tack ska ni ha gott folk!

Micber sa...

Haha. Jösses, vad underbart. Jag skrattar i byxorna.