lördag, maj 14, 2011

Badass bug

Veckans djur: nyckelpiga

Heter coccinellidae på vuxenspråk och tillhör familjen skalbaggar.

Nyckelpigan har ett spännande utseende med prickar på täckvingarna och färgerna varierar oftast på den logiska färgskalan från svart till brunt. För att vara en skalbagge är nyckelpigan relativt liten, mellan en och tio millimeter. Det är egentligen ganska jävligt litet det, en millimeter är som bekant sju tusendelar av två meter.

Nyckelpigan har korta ben och antenner, att ha antenner känns futuristiskt.

Den lägger ägg, till skillnad från exempelvis delfinen som föder riktiga barn direkt. Livnär sig gör den på löss av olika slag, - Mmm, va gott, säger nyckelpigan när den får trycka i sig några blad- och sköldlöss. Den är så bra på att äta löss att den används inom biologisk bekämpning.

För att skydda sig mot rovinsekter och fåglar skjuter nyckelpigan ut en gul, giftig och besk vätska från benen, men det hjälper sällan så mycket egentligen.

Nyckelpigans etymologiska ursprung kan komma från ett tjänstehjon i Småland på 1600-talet som gick runt och skrek om att om någon skulle få bränna på henne bakom höskullen så krävdes även att nyckeln till hennes hjärta fanns. Därför kallades hon Nyckelpigan i folkmun och det surades lite över att den där nyckeln aldrig hittades.

Sedan kom nån jävla smartskalle till dräng på att det bara behövdes lite sprit för att hon skulle släppa till.

(Kopplingen mellan pigan och skalbaggen som nu kallas nyckelpigan är inte helt glasklar, men det kan ha varit så.)

Nåväl, anledningen till att nyckelpigan blir Veckans djur är att den har sysslat med ett gediget pr-arbete. Istället för att bli avfärdad som en vanlig jävla skalbagge har nyckelpigan byggt upp en mycket positiv aura av söthet omkring sig.

Och istället för att krypa runt bland andra djurs avföring som vanliga skalbaggar har nyckelpigan lyckats positionera sig på förskolor och andra institutioner. Den associeras med vackra sommarängar där barnen med blommor i håret dumspringer omkring.

Bra jobbat nycklo! Grattis.Nyckelpiga från Tjernobyl.

9 kommentarer:

Håkan sa...

Istället för att bli avfärdad som en vanlig jävla skalbagge har nyckelpigan byggt upp en mycket positiv aura av söthet omkring sig.

Tänkvärda ord.

Daniel sa...

Ämen för helvete. Etymologi är något helt annat än entomologi. Skärpning.

Wayne sa...

Håkan: Det är fint att vi kan stanna upp och reflektera ibland.

Daniel: Du tar och dämpar dig.

Anonym sa...

Det är så vackert Wayne, att du tar på dig ansvaret att bilda oss alla.

Vackert.

Yaminna sa...

Gediget PR-arbete i all ära men målgruppen är ju överlag ganska dum i huvet. Äter sand, slickar snö, fixering kring det egna könet i offentliga sammahang.

Kom tillbaka när nyckelpigan positionerat sig hos grafiska designers från konstfack med svåra frisyrer huserandes på södermalm.

A-M sa...

Och på finska så heter nyckelpiga - Leppäkerttu.
Längtar tills du skriver om färstingen, för det gör du väl Wayne?

Wayne sa...

Yaminna: Väldigt klok poäng. Men den där målgruppen kan nog självonanera sig till döds av inbördes beundran. Nyckelpigan är för cool för att bry sig om idioti.

A-M: Tack för infon. Fästingen kommer säkert framöver!

Bogey sa...

Just nu är veckans djur i min trädgård spanska skogssniglar aka mördarsniglar. Skriv gärna något elakt om dem.

Anonym sa...

Nycklo!! "
i Love you Wayne!