tisdag, mars 06, 2012

Can the circle be unbroken?

För några veckor sedan tittade jag på ett program som hette Matematikens skönhet. Det tog upp hur det finns siffror lite här och där i naturen och numeriska koder som styr våra liv och förmodligen ryssen och världsordningen och så.

Det handlade ganska mycket om pi,π, som ju till stor del påminner om artisten Prince med tanke på symbolspråket, och då om att pi fanns på väldigt många platser och ställen.

Det ska erkännas att jag inte förstod, eller kanske försökte förstå, vad pi innebar när den kunskapen skulle tryckas in i en hjärna fylld av tankar om behåband och annat livsviktigt där på högstadiet. Så därför kan jag i nuläget bara svara ”3,14” på frågan om vad pi är.

Uppenbarligen är pi en matematisk konstant och talet är irrationellt och transcendent. Jaha ja. Oh fan. Arkimedes var även inblandad på ett hörn. Han var matematiker och grek. Det går sådär för Grekland. Tänk på det.

I alla fall. I det programmet kom det fram att pi finns överallt i naturen eftersom ingen cirkel tydligen kan existera utan pi då talet utgör förhållandet mellan diameter och omkrets. Ungefär så. Typ.

När jag såg programmet kom jag på något väldigt smart som jag nu tyvärr har glömt bort. Därför har jag bara tänkt på det där med cirklar. Att det finns många cirklar och så.

Exempel på cirkelformade saker:

– Sjöar (kan vara, behöver inte vara – tänk på Vättern som tydligt undantag)
– Skivor
– Kakor
– Träd
– Ögon
– Inner Circle (band som tillsammans med UB40 fick Svensson att känna sig intresserad av reggae på nittiotalet)
– Andra cirkelformade saker

Det var det. Jag ber om ursäkt för att jag glömde bort det där som var smart. Kanske hade vi tillsammans skapat något banbrytande. Men nu blir det inte så och mjölken är slut. Däremot kan du ta del av en
cirkellåtlista. Varsågod. Hej då.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad hette programmet sa du? Bajs är snaskigt?
//Peachy