tisdag, september 28, 2010

Panda style

Veckans djur: panda

På gammalt hittepåspråk heter pandan Ailuropoda melanoleuca, men det är absolut inget man behöver bry sig om.

Pandan är ett björndjur, länge var det dock snack om att pandan bara skulle vara en halvbjörn. Ungefär som att en fiskpinne bara skulle vara en halvfisk. Men sen skärpte de där med glasögon till sig och pandan blev ett helbjörndjur.

Förr åt pandan köttbitar, som björnar gör, men sen kom väl nån slags tonårsrevolt och det var fuck off till hela etablissemanget och vegetarisk mat och kanske stökig punkrock för hela slanten. Så nu äter pandan mestadels bambuskott, mellan tio och 20 kg om dagen. Människor äter också bambuskott, men bara på kinesiska restauranger där det serveras hund som huvudrätt.

Jaha, nu kom det nya uppgifter om att pandan äter maskar och mindre djur som fiskar. Skönt dubbelspel av pandan, ingen orkar vara true för länge.

Den kan bli mellan 150 och 171 centimeter lång och väga runt mellan 70 och 150 kilogram. Hanen är oftast runt 20 % större än honan. Honan ska inte ta för sig för mycket resonerar pandorna. På tassen har pandan mindre tassbitar, fingrar, och även en förlängd benbit som agerar tumme. Tummen hjälper till att greppa olika saker. Som bambu eller en liten fisk kanske.

Pandans päls är tjock som en ryamatta och vit med svarta områden. Det är svart runt ögonen och på öronen och på den sidan som bakstjärten sitter. Man skulle kunna säga att pandan är björnvärldens svar på Pongo och de 101 dalmatinerna. Men det säger man inte eftersom det bara skulle vara dumt.

Förr bodde pandan i Vietnam och Burma, men sen började människorna breda ut sig och det blev väl lite trubbel och gruff så nu bor de bara i Kina. Där huserar den vid bergsluttningar och raviner och dalar där skogen är tät.

Bla bla bla, inte mer tid nu, bla bla. Pandan får barn en gång per år, kallas kanske för pandabarn. Ungarna väger mellan 100 och 150 gram, som en hamburgare, och ser ut som små råttor. Bla bla bla.

För annan betydelse av panda, se: unga tjejer som gillar Broder Daniel och kanske The Smiths.

Nåväl. Grattis pandan till Veckans djur, du bara sitter i skogen och äter hela dagarna och drar in royalties från WWF och behöver inte bry dig om Marx och nationalstaten och annan skit en tisdagskväll i september med halsont. Men det är du värd, för du är fin att titta på.

3 kommentarer:

Yevonde sa...

hahaha... älska djurraporterna.

Bogey sa...

Det är ett trevligt djur som fått äran att bli veckans djur. En liten fundering har jag dock. Har valet av ett 150 kg tungt djur något samband med dina tillkortakommanden i bantartävlingen?

Hanna sa...

Du är förjäkla rolig. Jag älskar dig, lite i smyg!