torsdag, september 02, 2010

Hauless hyena

Veckans djur: hyena

Hyenan är ett rovdjur som ser ut som en hund men tillhör en kattfamilj som heter Feliformia. Den bor i Asien och i ett enda stort land som heter Afrika. Förr fanns det hyenor i Europa också, men det kom en väldans massa is och då fick det vara nog.

Inom hyenfamiljen finns det fyra sorter – en fläckig, en brun och en strimmig. Och en jordvarg. Det är Fläckis som är störst och kan bli runt 150 centimeter lång i kroppen. Frambenen är längre än de bakre och svansen är sisådär en skollinjal lång. Matchvikten är ungefär 60 kg och pälsen är skabbig och fläckig och raggig.

Det har länge jiddrats om att hyenan skulle vara enkönad eftersom honans klitoris är i storlek med en normalmässig hyenpenis. Men så är det inte. En hona är en hona och en hane är en hane. Heteronormativt och bra. Inom den hyenska kärnfamiljen kommer det ungefär två till tre ungar per kull. De får mjölk av sin mamma, precis som människobarn.

På dagarna ligger hyenorna och gottar sig i jordhålor och mår fint, kanske slötuggar på nåt ben eller nåt. På nätterna jagas det, och det är de duktiga på.

De tycker visserligen om att äta as (för läsare under 25 år bör det väl tilläggas att ett as är kroppen av ett avlidet djur, och därför inte bara ett förstärkningsord).

Hyenorna gillar att jaga i flock. – Åh, titta där! skriker ledaren, en antilop med bara ett ben kvar och som dessutom har cancer och två barn. Den kan inte gå runt och samla grenar och medverka till att savannen är ren! På vilket sätt bidrar den till samhället?

– Inte på nåt sätt alls, svarar den bindgalna flocken och slickar sina munnar. Glädjen är aldrig större inom flocken än när de hittar svagare offer.

– Precis, den saknar djurvärde, döda den så att vi kan få det bättre!

Hyenorna påminner därmed om ett av de politiska blocken i det här landet.

Grattis hyenan till Veckans djur, du är ful och jävlig men aktuell.

5 kommentarer:

Lennart Pettersson sa...

Och där fick alliansen en känga där den kändes som värst!

LillaGrå sa...

Klockrent! Så jäkla bra. Älskar för övrigt alla dina Veckans djur-inlägg. De andra inläggen är inte så dumma de heller.

Chihuahuakvinnan sa...

Bästa politska kommentaren jag sett så här långt :D

jeanette. sa...

Det är okej att jag är lite småkär i dig så där på håll va? Du är juh helt enkelt lysande. Som Linda fast lagd åt det rätt hållet, det röda hållet alltså.

Anonym sa...

bra!!

/ rikard