onsdag, april 25, 2012

Lost birds


Fotbolls-VM 1958 ägde ju inte rum i Sverige. Det vet jag eftersom jag sett en dokumentär som hävdar att det är så. Och då är det så.

Det är lätt att tro saker.

Jag, och många med mig, har länge trott att det varje vår samlas tranor vid en sjö i Västergötland. Just det, Hornborgasjön. Man kan läsa skryt på internet om att det minsann finns 26 000 långbenta fåglar som går runt pickar i sig korn eller potatis eller vad det är. Och tv visar inslag med någon lokal byhjälte som stolt står och pekar på lite fjädrar och skit.

Och då vill man ju självklart åka dit, åka dit och vara en del av något. Samtidigt är ornitologi trendigt och trendig vill man ju också vara. Så man åker dit. Glad i hågen och pirrig i magen, nu ska man få se tranor som täcker hela livsbehovet och så vidare. Håhåjaja och fan och hans skrevande moster.

Men vet ni?

Det finns inte en tranjävel i anslutning till den där sjön. Inte en enda. Det som finns är på ett ungefär:

- gränsänder
- andra änder som är svarta
- måsar
- svanar

Spännande? Inte så. Svanar kan ju i och för sig vara roliga om två stycken bildar ett hjärta med sina halsar i solnedgången. Gud så romantiskt, kan man tänka då. Men det händer ju bara i Harlequin-böcker ändå så det kan liksom kvitta.

Utöver tidigare nämnda fåglar finns det dock en himla massa människor med stora kikare och kameror. Det ser ut som alla är utrustade med varsin bazooka. 

Och den där militäranknytningen tar dessa ornitologer på blodigt allvar för titt som tätt får man akta sig för nån jävla Rambo som rullar omkring på bryggan och med orala kulspruteljud smäller av en salva foton på en gräsand som äter något spännande, typ gräs.

Och så finns det en uppsjö lillgamla barn med fotriktiga skor och ryggsäckar som står och pekar mot något osynligt i horisonten och själv går man bara runt och känner oro för att det kanske inte finns öl i serveringen.

Så åk inte dit gott folk, det finns inga tranor där, bara massa knepigt folk. Allt är en myt.

Något som däremot inte är en myt är att Dexys, ni vet klassiska Dexys Midnight Runners, spelar på Berns den 28/4. Så dit går vi och tänker på att det var bättre förr innan tranlögnen avslöjades och när Eileen kanske ville komma on. Det blir nog ett skönt ös och i den serveringen finns det förhoppningsvis öl så att man slipper vara nervös över det.   


Hej då. 

1 kommentar:

Yaminna sa...

Men.... Fanns det inga sothöns på plats? De väger upp de flesta misslyckanden.