måndag, augusti 06, 2012

The machineries of joy


Så. Nu är sommaren slut. Jag har gjort en himla massa saker, som att sova i en spökstuga och höja vattennivån i Östersjön med två centimeter genom att bada. Och så har jag varit okynnesfull också nån gång. Det är en himla massa saker det.

För att överleva har jag dessutom lagat mat som jag sedan ätit, till exempel tomatsoppa.

Börja med att hacka upp en lök eller två grovt och manhaftigt, gul givetvis, och kanske en vitlöksklyfta. Fräs sedan löken i billig olivolja.

Att låta lök svettas i en panna eller gryta är bland det vackraste en person kan uppleva. Glöm jungfrufödslar, mellanmänsklig kärlek, OS-guld och kattungar med morgondagg om nosen – när löken börjar sava och doften sprids tillsammans med plattans värme, det är då livet känns meningsfullt.

Släng sedan på lite basilika, timjan, en skvätt vitt vin, vatten och några burkar krossade tomater. Det går säkert fint att använda färska tomater också. Om man vill vara speciell och söt, men tänk på alla plåtburksfabriksarbetare som kanske får sparken.

Låt koka i tjugo minuter, under tiden kan du diska eller utföra annan meningsfull syssla. Sedan är det dags att använda stavmixern.

För oss som mest fick flisor och led under träslöjdslektionerna, aldrig intresserade oss för mopeder och därefter motorer, tycker att det är tråkigt med elektroniska prylar eftersom … ja, det är ju bara liksom skittråkigt, känner ett visst obehag inför att behöva spika och borra och tjafs och därför kanske gör ett lojt försök efter två flaskor vin med gråt och skrik och besvikelse som resultat så är stavmixern ändå en liten ljuspunkt.

Man får känna sig lite teknisk eftersom det är en sladd inblandad, smått motorintresserad då det låter lite högt, en aning byggkunnig när sakerna man mixar går sönder och väldigt manlig då den psykiska lemmen växer sig stor nog att strypa en flock lejon.

Efter att du stavmixat dig till nirvana kastar du i lite grädde och salt och peppar, låter koka en stund. Sedan äter du och tänker på hur fint det var att fräsa lök och hur duktig du är på att stavmixa saker.

Nu lyssnar vi på synth. Hej då.

5 kommentarer:

Joan sa...

Äntligen tillbaka!

Anonym sa...

Äntligen!

Fasching sa...

Såja, det var väl inte så farligt. Fortsätt nu.

Maria sa...

Hurra! Nytt blogginlägg!

Mikkemannen sa...

Nu räddades semestern. Tack.