lördag, december 10, 2011

There must be an angel

Veckans djur: ängel

Men herregud, är änglar verkligen djur? Ja, så är det. Änglar har vingar och det har fåglar också och fåglar är ju djur. Därför är änglar också djur. Så himla mycket svårare än så är det inte.

Änglar tillhör djurkategorin andeväsen som finns överallt och har gjort det jättelänge(ett andeväsen kan bäst beskrivas som ”det där TV4+” eller någon i klanen Wahlgren).

Änglar har som uppgift att tjäna Gud och fungerar som budbärare mellan denne och människorna.
Kommunikationskedjan ser alltså ut som följer:
Gud – änglar – vanliga typer som du och jag.

Eller, ett mer begripligt och konkret exempel:
Kungen – Johan T. Lindwall – vanliga typer som du och jag.

Enligt Dödahavsrullarna har varje människa en god och en ond ängel som vakar över ens steg. Den ena ängeln vill leda in oss på livets väg, den andra på dödens. Det kan man kanske tycka låter rimligt eller så anser man att Dödahavsrullarna har sett alldeles för mycket på tecknad film.


Bland änglarna finns en viss hierarki. Högst upp i rangordningen hittar vi bland annat serafer och keruber. Keruber återfinns felaktigt inom barockkonsten där de framställs som feta småungar. Man skulle kunna se det som att konstnärerna då, likt Nostradamus, förutspådde framtiden med stillasittande barn vars enda stimulans, utöver datorer, kommer från ett Happy Meal med plusmeny. Typ. Längst ner i rangordningen finns ärkeänglar och ”vanliga änglar”, vad nu det innebär.

En väldigt känd ängel är Gabriel. Det var han som visste om att Johannes Döparen skulle födas innan Johannes Döparen visste det själv och det var även Gabriel som tog en droska, och kanske med en ränsel på ryggen, hem till Jungfru Maria och berättade för henne att hon skulle föda Jesus. En mycket relevant fråga att ställa sig är: Var Josef också hemma då eller var han ute och snickrade på något?

Inom populärkulturen är änglar vanligt förekommande. Här hittar du en spretig låtlista på temat änglar och här kan du dumglo lite på den fina filmen Der Himmel über Berlin, ett jävla mästerverk.

Grattis änglarna till utmärkelsen Veckans djur. Utan er hade vi inte haft TV4+ och kanske inte julafton heller. Stor kram!

7 kommentarer:

Medelklassman sa...

Var kommer fotbollstokar från Göteborg in? Det där laget som brukade springa runt i blåvita kläder sponsrade av ICA.

Wayne sa...

Jag funderade på att ta upp det, men tig ihjäl dem blev min slutsats.

Håkan sa...

Jag går med på att de är djur, men det är helt opåkallat att tokhylla dem så. En del änglar är jävligt elaka, ska du veta.

Bogey sa...

Kan hälsa dig från ett juligt Berlin. Här finns både änglar och tomatar,men framför allt finns det currywurst, Glühwein och Berliner Kindl.

Wayne sa...

Håkan: Nu tar du och lugnar ner dig!

Bogey: Fan va bra du har det. Jag är avundsjuk.

Jocke sa...

Det är fan en bra lista du bjuder på. Mer temalistor till folket.

furman sa...

Josef och Maria hade inte flyttat ihop ännu när Gabriel kom till Maria för att berätta att hon skulle bli gravid. Faktum var att de bara var förlovade då. Tänk dej snacket på byn, alltså Nasaret!