onsdag, augusti 12, 2009

Let them eat pussy

Dagens middagstips: Omelett


Antal middagsätare: 1


Tid: Allt mellan tio minuter och två timmar, beror helt på hur mycket man jazzar runt med annat under tiden.


Ingredienser: Några ägg, vatten, salt, peppar, en nypa självömkan och precis vad som passar eller finns i skafferiet.

Gör så här: Ta fram en bunke eller en tallrik som är en aning djup. Lägg innehållet från äggen i bunken och rör runt med förslagsvis en visp eller gaffel, egentligen är det inte så jävla noga vad vispar med, men gulan måste blandas med vitan. Det är grundläggande. Häll i lite vatten och vispa lite till. Nu kan du känna dig lite som en tv-kock som säger ”Och så tre matskedar vatten” och sedan bara häller sådär nonchalant från kranen utan att egentligen måtta någonting. Du borde kanske hälla i lite mjölk också, men du konstaterar snabbt att det inte finns någon. Men det gör inget, för det är jobbigt att gå och handla och du tänker bara att lite mjölbrist har ingen jävel med hälsan i behåll dött av. Häll sedan i sedan några nypor salt och peppar, gå på känn där, det är bara kärringar som mesar runt med kryddmått.

Nu ska du sätta på en platta på spisen och lägga en stekpanna på den. Om du hade varit en lite jävla effektiv så hade du gjort det redan innan du började kladda med äggen. Men sånt där är inte alltid lätt att veta. Nu får du stå och se dum ut i några minuter, eller fundera på livet och klämma en pormask men då måste du tvätta händerna efteråt. Eller så tittar du efter i kylskåpet eller i skafferiet om det finns något att dryga ut omeletten med så att den blir mer mättande och förhoppningsvis godare. I skafferiet hittar du kanske en burk med bönmix, men tänker att bönor är otäcka i konsistensen, nästan värre än majs i smaken också, och du funderar på vart fan den egentligen kommer, den där burken, och drar slutsatsen att det antagligen har varit någon tillfällig kvinna som köpt den där och som vanligt visat brist på omdöme, de är så ju fruktansvärt oförståndiga de där fruntimren. Dessutom är det en konservburk och att börja en kamp på liv och död för att få upp fanskapet orkar du inte, ingen vettig människa har någonsin kommit bra överens med varken öppnare eller burkar.

I kylskåpet ser det tomt ut, en stackars liten tomat gör en vitlök sällskap. Du tänker att du kanske borde handla ändå. Du har två affärer med gångavstånd, men det är mycket folk i båda vid middagstid, och folk orkar du fan inte med efter en dag på ditt utvecklande arbete. Den ena skulle ju i och för sig kunna vara värt ett besök för MILF:en som jobbar där, och den söta i kassan med de vackra mörka ögonen som visserligen antagligen inte är mer än 19 år, men va fan liksom.

Äsch då, tomat och vitlök duger gott tänker du sen.

Så därför tar du fram tomaten och vitlöken. Tomaten hackar du i bitar som du själv tycker är passande med den där kniven som du använder till allt, även att såga julgranar med. Att ha olika knivar till olika ändamål tycker du är jävligt småborgerligt och att man ska kunna hantera en kniv bra istället för flera dåligt. Vitlöken pressar du med en... ja just det, en vitlökspress. Så duktig du är, du kan ju tänka själv.

Nu är stekpannan tillräckligt varm och då häller du i lite olja. Det gör du trots att det är en teflonpanna. För ägg är lite opålitliga när det gäller att fastna. Du tänker snabbt ihop en teori om att det beror på att äggen skulle ha blivit fågelbarn och nu ger deras förvridna själar igen för lidandet genom att slå rot i pannan. Men sen kommer du på att du låter som en katolsk abortmotståndare och förkastar hela teorin och tänker efter det att ägg bara är ägg och inget annat.

Häll för fan i smeten nu! Är du tuff så har du bar överkropp och utmanar oljan som skvätter, men det är inte nödvändigt. Stick hål i bottenytan som stelnat så att all smet blir lite fast. Strö sedan omsorgsfullt över tomaten och vitlöken, arbeta in grönsaksdelarna i smeten med rimligt redskap.

Du behöver inte vända och hålla på, det är det bara receptfascister som gör.

Så! Klart!

Hiva upp omeletten på en tallrik, garnera med finhackad bladpersilja som du inte har, men försök att åtminstone att visualisera det hela för en mer omfattande upplevelse.

Ett mycket passande vin till en onsdagsomelett är rött och spanskt och heter Marqués de Arienzo Reserva, artikelnummer 2710, 90 kr. Ett vin med elegant karaktär och inslag av russin, kardemumma, choklad, högfärdighet och framträdande ekfat.

Ät framför tv:n med nyheter på finska som sällskap. Tänk att laga mat och äta ensam bara är till för överlevnad och ett nödvändigt ont. Och att Finland verkar vara ett jävla skitland.

Smaklig måltid.

7 kommentarer:

Lennart Pettersson sa...

Och det smakade - fitta...?

Lennart Pettersson sa...

Och det smakade - fitta...?

Lennart Pettersson sa...

Nej, jag stammar inte. Bara när jag blir nervös. Måste varit jävligt nervös när jag skickade min tidigare kommentar. Det blev liksom en dualism någonstans i omeletten...

sara sa...

i vietnam (tror jag det var, kan även ha varit kambodja eller thailand) serverar de ankägg med halvfärdiga foster i, där har du ett fall för abortmotståndarna.

wettexvärlden sa...

Lilla hjärtat du kan bo här! Mannen lagar omelett och äggröra varje dag och vi har egen persilja i trägården. Hur vackert som helst.
Kom hit snarast!

Wayne sa...

Lennart: För allas trevnad, vårda ditt språk kära du. Det finns människor som kan ta illa upp och känna sig kränkta.

Och inte behöver du vara nervös här.

Sara: Du, det där låter inte alls trevligt.

Trasfan: Du är snäll du, kan vi åka till det där slottet som heter som ölet på utflykt och äta omelett där?

wettexvärlden sa...

Pripps Blå vet jag inte var det ligger men vi kan ju alltid gåggla.